Vetverbranding hartslag? Je hartslag verhogen om vetverbranding te stimuleren!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Vetverbranding hartslag

Je vetverbranding hartslag is eigenlijk de hartslaghoogte die je nodig hebt om vetverbranding te stimuleren. Met andere woorden: als je ervoor zorgt dat je hart sneller gaat kloppen, dan zorg je ervoor dat je meer vet gaat verbranden.

Dit is het principe van cardiotraining. Iedereen heeft een eigen vetverbranding hartslag. Het is namelijk zo dat dit in verhouding staat tot je leeftijd, maar ook tot enkele andere factoren. Hoe zit het nu precies? Hoe hoog moet je hartslag zijn om vetverbranding te stimuleren? Krachttraininginfo.nl vertelt je daar alles over.

Vetverbranding stimuleren met een hogere hartslag

Ik noemde het net al even. Als jij de vetverbranding wilt stimuleren door je hartslag te verhogen, dan betekent dit dat je aan de slag gaat met cardiotraining. In de basis kunnen we alle sporten onder verdelen in twee hoofdgroepen, namelijk cardiotraining en krachttraining.

Bij cardiotraining draait het om de hartslag verhogen, waardoor je de vetverbranding stimuleert. De hartslag helpt je vervolgens om de intensiteit te meten van de training die je aan het uitvoeren bent. Een normale hartslag ligt voor de meeste mensen tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Je hartslag stijgt steeds verder naar mate je harder traint. Je kunt vetverbranding stimuleren met een hogere hartslag als je hartslag in de vetverbrandingszone terecht komt. Deze ‘magische’ grens wordt ook wel je vetverbranding hartslag genoemd.

Wat is je vetverbranding hartslag?

Je hartslag reageert in het dagelijks leven op alles wat je doet. Zit je rustig een boek te lezen dat niet al te spannend is, dan is je hartslag rustig en ‘ontspannen’. Kijk je een thriller en schrik je ergens van? Dan schiet je hartslag tijdelijk omhoog.

Zo zie je dat je hartslag reageert op alles wat je doet, ieder moment van de dag. Als je gaat sporten en je wilt effectief afvallen, dan is het de bedoeling dat je je hartslag zo lang mogelijk in de vetverbrandingszone houdt. Komt jouw hartslag boven een bepaalde grenswaarde uit, dan ga je de zone van vetverbranding in, dus train je op basis van jouw vetverbranding hartslag.

Vanaf dat moment maakt je lichaam gebruik van vetreserves voor energie in plaats van dat het gebruik maakt van koolhydraten en basissuikers. Uiteindelijk is dit de manier voor effectief afvallen.

Verschillende hartslagzones

Een gezond persoon kent in principe 4 verschillende hartslagzones. Op de eerste plaats is dit de rustende hartslag. Deze ervaar je wanneer je slaapt en op momenten waarop je zeer ontspannen bent. Vervolgens is er de matige hartslag. Deze hartslagzone laat een iets sneller hartritme zien dan wanneer je in volledige rust bent.

De opvolgende hartslagzone wordt ook wel de doelhartslagzone genoemd. Dit is de vetverbrandingszone. Op de laatste plaats staat de maximale hartslagzone. Het spreekt voor zich dat deze laatste zone laat zien wat de grens voor jou is.

Ga je over deze grens heen, dan is dit heel slecht voor de gezondheid. Het is dus zeker niet zo dat je de vetverbranding moet stimuleren door je hartslag te verhogen naar wat voor jou maximaal is. Hier moet je zeker onder blijven.

Hoe ver moet je je hartslag verhogen voor vetverbranding?

Ik krijg vaker de vraag hoe ver je je hartslag moet verhogen om vetverbranding te stimuleren. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op. Er zijn namelijk meerdere factoren die hier invloed op hebben, en de belangrijkste factor daarbij is je leeftijd.

Je hartslag meten

Je kunt je voorstellen dat het verhogen van je hartslag met 30 slagen per minuut een heel ander effect heeft op iemand van 30 dan op iemand van 80. Het is daarom belangrijk om je niet vast te houden aan standaarden, maar om gewoon te berekenen wat voor jou de beste hartslag is om vetverbranding te stimuleren. Jouw eigen vetverbranding hartslag is ongeveer 70 procent van je maximale hartslag.

Jouw eigen vetverbranding hartslag berekenen

Het is dus goed om je eigen vetverbranding hartslag te berekenen, maar hoe doe je dat? Op de eerste plaats bereken je jouw maximale hartslag. Om dit te doen neem je het getal 220 en hier trek je jouw eigen leeftijd van af. De uitkomst is jouw maximale hartslag. Vervolgens neem je hier 70 procent van. Die uitkomst is jouw ideale vetverbranding hartslag.

Ben jij dus 35 jaar? Dan neem je 220 minus 35 = 185. Jouw maximale hartslag is dus 185 slagen per minuut. Vervolgens neem je hier 70 procent van. Je komt dan uit rond de 130 hartslagen per minuut. Dit betekent dat jij jouw vetverbranding stimuleert als jij jouw hartslag langere tijd rond de 130 slagen per minuut kunt houden door middel van training.

Mag je hartslag voor vetverbranding ook hoger zijn?

Ja, dit mag. Het is zo dat 70 procent van je maximale hartslag de benedengrens is. Als je hartslag tussen de 50 en 70 procent van je maximale hartslag zit, dan bevind je je in de matige hartslagzone en dus nog niet in de vetverbrandingszone.

Zit je op 70 procent, dan kun dus iets harder trainen en zo je hartslag verhogen naar een nog iets hoger aantal slagen per minuut. De vetverbrandingszone is 70 tot 85 procent van je maximale hartslag. Houd dit dus in de gaten.

Je kunt je hartslag verhogen tot maximaal 85 procent van je maximale hartslag. Het is niet verantwoord om daar nog boven te gaan zitten. Het is daarom ook heel belangrijk om je hartslag gedurende een training goed in de gaten te houden.

Vetverbranding hartslag meten: 3 manieren!

Wanneer jij door middel van trainen je doelhartslag hebt bereikt, dus je bevind je in de vetverbrandingszone, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je daar gedurende langere tijd ook in blijft. Dat is nodig om je vetverbranding te stimuleren en er echt voordeel van te hebben.

Je wilt dus zeker weten dat je in de juiste hartslagzone blijft en dat betekent dat je je vetverbranding hartslag moet meten tijdens het trainen. Je moet de hoogte van je hartslag in de gaten blijven houden. In de basis zijn er 3 manieren om dit te doen. Deze leg ik kort aan je voor.

1. Traditioneel hartslag meten

Op de eerste plaats kun je natuurlijk traditioneel hartslag meten. Hiervoor heb je niets meer nodig dan je eigen lichaam. Plaats de toppen van je wijsvinger en je middelvinger aan de binnenzijde van je pols, op een punt waar je de hartslag goed kunt voelen.

Vervolgens kijk je op een horloge of een klok en tel je voor de duur van 1 minuut het aantal hartslagen. Het is een betrouwbare manier om je hartslag te meten, maar wel een onhandige manier als je aan het sporten bent. Het is dus beter om gebruik te maken van één van de volgende twee manieren.

Een sporthorloge FitBit

2. Gebruik maken van een sporthorloge

Het dragen van een sporthorloge, zoals een FitBit, is natuurlijk een superhandige manier om je hartslag voor vetverbranding te meten én voortdurend in de gaten te houden. Je hartslag staat namelijk voortdurend op het schermpje.

Je hoeft niet te tellen of de tijd bij te houden. Het wordt automatisch voor je gemeten. Zit je iets te laag? Dan kun je de hartslag verhogen om vetverbranding te stimuleren door net iets harder te trainen. Heb je het juiste niveau bereikt? Dan blijf je op dat niveau trainen om de hartslag op dat ritme te houden.

3. Een borstband gebruiken

De borstband Polar

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een borstband met een hartslagmeter. Deze band wordt eenvoudig om de borst aangebracht, waarna de hartslag tijdens het sporten wordt geregistreerd.

Voorheen gaven veel sporters de voorkeur aan een borstbandmonitor, omdat deze nauwkeuriger zou meten dan een polshorloge. Echter, de wereld van sporthorloges heeft niet stilgestaan. De nieuwste modellen blijken dan ook even nauwkeurig te zijn als de borstbanden. Je kunt dus zelf bepalen wat je het prettigst vindt tijdens het sporten.

Met welke sporten kun je jouw vetverbranding hartslag bereiken?

Er wordt wel eens gedacht dat het noodzakelijk is om heel intensief te sporten om de juiste hartslag voor vetverbranding te bereiken. Dit is niet juist. Met een stevige wandeling kun je al voor ruime tijd jouw vetverbranding hartslag bereiken.

Je hoeft dus niet intensief te sporten als je dat niet wilt. Goed en stevig doorstappen is ook prima. Daarnaast zijn er natuurlijk meer sporten die je kunt beoefenen voor cardiotraining, dus vetverbranding door je hartslag te verhogen. Denk onder meer aan langzaam joggen, aquarobics, fietsen, tennissen, zwemmen en dansen.

Zijn vetverbranding pillen nuttig om te nemen?

Je wilt je vetverbranding stimuleren. Dit doe je in de basis het best door je hartslag te verhogen. Toch zijn er ook vetverbranding pillen, ook wel fatburners genoemd. Ik krijg dan ook vaak de vraag of het nuttig is om vetverbranding pillen te nemen als je af wilt vallen.

Eerder heb ik een artikel over fatburners geschreven dat ik je zeker zou willen aanraden. Natuurlijk geef ik je nu graag alvast een kort antwoord. Ja, vetverbranding pillen zijn nuttig om extra vet te verbranden. Maar, nee, vetverbranding pillen zijn geen wondermiddelen.

In alle gevallen zal je er zelf ook iets aan moeten doen. Vetverbranding pillen, of fatburners, zijn een perfecte aanvulling om de vetverbranding te stimuleren, maar jij moet de basis leggen door middel van sporten / je hartslag verhogen.

Lees ook: Beste afslankpillen

Je vetverbranding hartslag en je dieet

Je kunt de vetverbranding stimuleren door je hartslag voor langere tijd in de vetverbrandingszone te houden. Het is een goede manier om af te vallen en veel sporten zijn geschikt om je hartslag effectief te verhogen. Toch is het voor goed en verantwoord afvallen ook belangrijk om andere aanpassingen te maken in je levensstijl. Een heel belangrijke is natuurlijk je voeding.

Zorg voor regelmatig eten en gevarieerd eten, waarbij je goed let op je calorie-inname, koolhydraten, suikers en eiwitten. Daarnaast is het belangrijk om je spieren voldoende hersteltijd te geven. Bouw je trainingen op en laat je spieren na elke training voldoende herstellen. Drink veel water en slaap voldoende.

Succes met afvallen!

Als jij zorgt voor een goed en effectief sportschema, waarbij je ook goede aanpassingen in je levensstijl maakt, dan kun je zeker gezond en verantwoord afvallen. Natuurlijk vind je op mijn website meer interessante blogs over afvallen, voeding, cardiotraining en andere sportzaken. Laat je inspireren en ga ermee aan de slag! Heel veel succes met afvallen!

Laat hier je mail achter!

En ontvang direct 20 waardevolle tips in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *