
Stretchen voor of na je krachttraining? Is een vraag dat nog voor veel krachtsporters onduidelijk is. Het werd altijd beweerd dat het heel goed zou zijn. Dit om spierpijn te verminderen, je herstel zou bevorderen en ook dat het blessures zou voorkomen.
Maar klopt deze bewering nog wel met de inzichten van nu? En als het nog klopt, moet je dan voor of na je krachttraining gaan stretchen. En juist op deze vragen zal je meer gaan lezen in dit artikel. Laten we beginnen!
Inhoudsopgave
Wat is stretchen?
Stretchen is in het kort gezegd het rekken en strekken van je spieren en pezen. Door je spieren op te rekken zullen je spieren losser en soepeler aanvoelen. En vaak ook voor een ontspannend gevoel zorgen.
Het word vaak gebruikt bij revalideren en tijdens acute spierkramp. Maar in de sportschool word het vaak gecombineerd met een warming-up. Het zou een aantal voordelen met zich meebrengen.
Kloppen deze voordelen nog wel met recente onderzoeken van nu? Voordat ik hier meer over vertel zal ik eerst benoemen welke stretchvormen er bestaan.
Statisch stretchen
De eerste vorm heet statisch stretchen. Statisch stretchen word uitgevoerd door je spieren in bepaalde houding te rekken. En daarbij net voor je pijngrens te stoppen. Sommige sporters gaan over de pijngrens heen. Maar dat is af te raden, je kunt namelijk eerder een vervelende blessure oplopen.
Het is belangrijk om net voor de pijngrens te stoppen. Het mag wel een beetje ongemakkelijk aanvoelen maar zeker niet pijnlijk. Als je bij een bepaald punt bent wat voor jou goed voelt, word het vaak korte tijd vast gehouden. Denk aan: 20 tot 30 seconde.
Dynamisch stretchen
Dynamisch stretchen is net even iets anders. Het verschil is dat je nu meer een verende beweging maakt. Je ziet het vaak terug bij hardlopers. Die het ene been voor zetten en het andere been achter.

En als ze bij hun gewenste positie zijn maken ze een verende beweging. Je zult het vast wel ooit gezien hebben! Dit zijn de verschillen tussen statisch stretchen en dynamisch stretchen.
Misvattingen over stretchen
- Stretchen zou de spierpijn verminderen of zelfs deels voorkomen. Van deze bewering werd wel altijd vanuit gegaan. Maar recente onderzoeken wijzen uit dat dat niet het geval is. Het zou zelfs niet slim zijn om te stretchen als je spierpijn ervaart.
- Het zou blessures voorkomen. Uit nieuwe onderzoeken kwam naar voren dat het geen blessures deed voorkomen als je actief deed stretchen. Blessures kan je eerder oplopen als: Een sporter minder goed getraind is, het verkeerd uitvoeren van oefeningen. Leeftijd en leefomstandigheden spelen hierbij ook een rol.
- Het versneld de afvoer van afvalstoffen. Ook dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd.
Stretchen voor of na je krachtraining?
Moet een krachtsporter nu helemaal niet stretchen? Hier is geen duidelijk antwoord op. Wel komen uit een aantal onderzoeken bepaalde feiten na boven, waar ook de onderzoekers vrij duidelijk over zijn.
Statisch stretchen word voor krachttraining wel afgeraden. Het zou je kracht verminderen wat bij krachttraining absoluut niet te bedoeling is. De reden hierachter is: Bij statisch stretchen ontspannen je spieren, de spanning op je spieren word verminderd. Terwijl als je aan krachttraining begint komt er juist meer spierspanning op je spieren te staan.
Statisch stretchen zou wel een positieve invloed hebben op je kracht. Mits je op niet trainingsdagen statisch stretcht. Wat ook belangrijk is om te weten is dat je niet meteen na je training statisch moet gaan stretchen. Als je het toch wilt doen dan is het beter te stretchen wanneer je hartslag wat gezakt is. En een cooling-down hebt gehad.
Dynamisch stretchen zou je wel eventueel voor en tussen de trainingen door kunnen doen als je merkt dat je spieren wat stijf aanvoelen. Zorg er wel altijd voor dat je het doet als je spieren warm zijn. Koude spieren stretchen is overigens niet zo verstandig. Je zou eerder blessures op kunnen lopen.
Als je het mij persoonlijk vraagt is stretchen niet noodzakelijk. Je kunt beter gebruik maken van een goede warming-up. En dan rustig de training opbouwen. Zo zorg je ervoor dat er meer bloedtoevoer na je spieren loopt en zo worden je spieren op een training voorbereid.
Wil je wel stretchen? Dan kun je statisch stretchen op niet trainingsdagen. Dat zou uit onderzoeken wel een positieve invloed kunnen hebben op je krachttoename.
Rekken als je een spierblessure hebt opgelopen?
Rekken als je een sportblessure hebt opgelopen kan je wel doen. Het zou het herstel kunnen versnellen. Mits je het met beleid doet en niet als je recent een blessure op hebt gelopen meteen begint met rekken. Bouw het rustig met beleid op en luister na je lichaam!
Tips!
- Stretch altijd met beleid en bouw het rustig op.
- Zorg dat je spieren niet koud zijn tijdens het stretchen.
- Zorg altijd voor een goede warming-up en cooling-down.
- Gebruik alleen statisch stretchen op niet trainingsdagen.
- Als je een blessure hebt opgelopen, begin dan niet meteen met fanatiek stretchen.
- Ga je stretchten, zorg ervoor dat je warm gekleed bent.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze informatie in dit artikel. En dat je de antwoorden hebt gekregen op je vragen over stretchen en krachttraining. Deze informatie is van recente bevindingen. Het is ten alle tijden belangrijk om te luisteren naar je lichaam. En te stretchen met beleid!!
Wacht je vergeet iets!
Laat je mail achter en ontvang direct 20 gratis waardevolle tips die voor verschillende doelen van toepassing zullen zijn!