Spinner of hometrainer kopen? Lees hier de beste keuze!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Spinner of hometrainer kopen

Wil jij een spinner of hometrainer kopen, maar weet je niet wat nu de beste keuze voor jou is? Dan is het natuurlijk vooral belangrijk om te kijken waar je eigen behoeften liggen. Daarnaast moet het goed duidelijk zijn wat nu precies de verschillen zijn tussen een spinner en een hometrainer.

Daar kan Krachttraininginfo.nl je natuurlijk bij helpen. In dit artikel bespreek ik onder meer de belangrijkste verschillen tussen de spinner en de hometrainer. Daarnaast geef ik ook praktische tips en adviezen, zodat het voor jou makkelijker wordt om te bepalen of je een spinner of hometrainer wilt kopen.

Waarom een spinner of hometrainer kopen?

We hebben een mooi zomerseizoen achter de rug, maar we merken nu wel duidelijk dat het klimaat slechter wordt om veel tijd buiten door te brengen. De herfst is begonnen en dat betekent dat we meer te maken krijgen met wind, regenbuien en kou.

Hou je van lekker fietsen als het goed weer is, maar blijf je liever binnen als het slecht weer is? Dan kun je een hometrainer of spinner kopen om gewoon lekker thuis te fietsen. Steeds meer mensen willen thuis sporten en dan is fietsen een uitstekende keuze.

In de basis maakt het dan niet veel uit of je een kiest voor een spinner of een hometrainer. Beide varianten zijn goed om lekker in beweging te blijven. Wat belangrijk is, is dat je kiest voor een apparaat dat aan jouw behoeften voldoet.

Een hometrainer is geen spinner

De termen hometrainer en spinner worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar dat is niet terecht. De hometrainer is zeker geen spinner, evengoed als de spinner zeker geen hometrainer is. Er zijn belangrijke verschillen tussen de twee.

Het is belangrijk om deze verschillen goed te kennen, zodat je makkelijker voor jezelf kunt bepalen of je een hometrainer of spinner wilt kopen. De spinner wordt ook wel een spinbike of een spinfiets genoemd. De FitBike Race 2 is bijvoorbeeld een spinningbike. De hometrainer wordt ook wel een stationaire fiets genoemd. De FitBike Ride 2 is hier een goed voorbeeld van.

Het verschil tussen ‘Race’ en ‘Ride’

Hierboven benoem ik twee voorbeelden, namelijk de FitBike Race en de FitBike Ride. Het spreekt voor zich dat beide modellen afkomstig zijn van dezelfde fabrikant. Toch gaat het om een spinner en om een hometrainer. De toevoeging aan de merknaam geeft in de basis eigenlijk al heel goed aan wat het belangrijkste verschil is tussen een spinner en een hometrainer.

Een spinner is om te racen en een hometrainer is om de ‘riden’. In dit geval staat ‘riden’ voor gewoon lekker fietsen. Hou je van snelheid en uitdaging? Dan is de spinner dus beter geschikt. Wil jij vooral op je gemak kilometers afleggen op een apparaat dat vergelijkbaar is met een gewone (stads)fiets? Dan is de hometrainer dus de betere keuze.

Een spinner of hometrainer kopen: de belangrijkste verschillen

Een heel belangrijk verschil tussen de hometrainer en de spinner vinden we dus al in het verschil tussen ‘race’ en ‘ride’, maar er zijn meer verschillen te noemen. Weet jij niet of je een spinner of hometrainer wilt kopen? Dan raad ik je aan om onderstaande verschillen eens door te nemen.

Hometrainer of spinningfiets
De spinningfiets en hometrainer

Deze verschillen zijn toch wel heel belangrijk en van invloed op je uiteindelijke keuze. Door de verschillen goed te kennen weet je of jij een hometrainer of spinner wilt kopen.

De spinner is veel zwaarder dan de hometrainer

Een spinner is echt bedoeld voor zwaardere en intensievere trainingen. Daarom zijn deze apparaten voorzien van een zwaarder vliegwiel en een sterker frame om de extra druk aan te kunnen. Het wiel van een spinner is veel zwaarder dan dat van een hometrainer.

Zo is een vliegwiel van 24 kilo voor een spinner heel normaal, maar in de wereld van hometrainers komen we een dergelijk gewicht echt niet tegen. Uiteindelijk zorgt dit er natuurlijk voor dat de spinner een stuk lastiger te verplaatsen is dan een hometrainer.

De hometrainer is makkelijker op te bergen

Veel hometrainers kunnen tegenwoordig geheel of gedeeltelijk in een handomdraai worden gedemonteerd om deze compacter te maken. Op die manier kun je de hometrainer heel gemakkelijk opbergen. Wil jij gewoon af en toe genieten van een rustige cardiotraining en maak je er niet dagelijks of wekelijks gebruik van? Dan wil je misschien niet dat je fitnessapparaat in de weg staat.

Je kunt dan dus beter een hometrainer kopen dan een spinner. Ook wanneer een hometrainer niet compacter kan worden opgeborgen, kan deze wel makkelijker aan de kant worden geschoven wanneer deze niet wordt gebruikt. Een spinner is niet eenvoudig te demonteren en wordt door het zwaardere gewicht ook niet zo makkelijk aan de kant geschoven.

Een spinner heeft iets meer ruimte nodig

De spinner heeft over het algemeen iets meer ruimte in een kamer nodig. Deze is in verreweg de meeste gevallen langer dan de hometrainer. Anderzijds is de hometrainer vaak juist iets hoger dan een spinner.

Wil je jouw fitnessapparaat onder een schuine wand zetten, dan kan dit dus ook nog belangrijk zijn om te overwegen. Het model van een spinner gaat meer in de lengte waar het model van een hometrainer meer in de hoogte gaat. In de breedte zijn de verschillen tussen de spinner en de hometrainer overigens niet heel groot.

Op de hometrainer zit je rechtop

Een belangrijk verschil tussen de spinner en de hometrainer is ook wel de houding. Op een hometrainer zit je eigenlijk zoals je op een traditionele fiets zit, zoals op een opoefiets of een stadsfiets. Je zit rechtop, waardoor je rug niet te zwaar belast wordt.

Op een spinner zit je in een houding die vergelijkbaar is met de houding die je aanneemt op een racefiets. Je zit meer naar voren gebogen en je rug wordt hierdoor juist meer belast. Wil jij vooral gewoon lekker in beweging blijven, maar ervaar je wel snel rugklachten? Dan kun je dus beter een hometrainer kopen.

Op een spinner kun je intensiever trainen

Wil jij echt intensief trainen, jezelf flink uitdagen en steeds een stapje verder kunnen zetten? Dan kun je beter een spinner kopen. Spinners zijn zeer geschikt voor intensieve sport, terwijl hometrainers meer geschikt zijn voor beweging tot gemiddelde intensiteit. Spinners bieden je de mogelijkheid om de weerstand aan te passen of bijvoorbeeld een compleet trainingsprogramma te volgen.

Spinningfiets

Uiteraard zijn er ook hometrainers die trainingsprogramma’s bieden, maar deze zijn wel minder intensief dan die van de spinners. Als jij dus echt voor topsport wilt gaan, of naar een hoog niveau toe wilt werken, dan kun je beter een spinner kopen.

Wanneer kun je beter een hometrainer kopen?

Je kunt het best een hometrainer kopen als jij gewoon rustig aan wilt sporten. Heb je niet de behoefte om steeds intensiever te trainen, maar wil je lekker in beweging blijven in je eigen huis? Dan is de hometrainer hier zeer geschikt voor. Je kunt ook beter een hometrainer kopen als je snel last hebt van rugklachten.

Op een spinner wordt je rug namelijk veel meer belast. Hometrainers zijn ook uitstekend om te gebruiken als je moet revalideren, bijvoorbeeld na een blessure of een ongeval. Ze zijn ideaal om te beginnen met sporten of om het bewegen vol te houden én op te bouwen.

Wanneer kun je beter een spinner kopen?

Je kunt het best een spinner kopen als je al een gevorderde sporter bent óf als je wilt gaan trainen met de intentie om steeds intensiever te gaan sporten. Spinners zijn perfect om jezelf keer op keer uit te dagen, om je spieren te laten groeien en effectief te gaan afvallen als je dat wilt. De spinners zijn zeker geschikt voor sporten op hoog niveau.

Dit is dan ook dé reden waarom in elke sportschool spinners te vinden zijn. Als jij het sporten steeds naar een hoger niveau wil tillen, dan kun je het best een spinner kopen om mee aan de slag te gaan. Door het weerstandsniveau aan te passen en diverse programma’s te volgen vind je altijd meer dan voldoende uitdaging in een spinner.

Check mijn reviews en vind jouw ideale model!

Heb jij inmiddels besloten of je een spinner of hometrainer wilt kopen? Dan is het natuurlijk nog zaak om het juiste model voor jou te vinden. Er zijn immers tal van mogelijkheden. Mijn reviews helpen je een eind op weg. Ik heb meerdere uitgebreide reviews geschreven over zowel spinners als hometrainers. Zo ga jij zeker de aankoop vinden die het best bij jou past. Succes!


Misschien ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *