Roeitrainer de voordelen & nadelen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Roeitrainer voordelen nadelen

Waarschijnlijk heeft een roeitrainer je interesse gewekt en ben je misschien wel van plan om een roeitrainer aan te gaan schaffen. Een roeitrainer is namelijk een uitstekend cardioapparaat dat veel gezondheidsvoordelen zal gaan opleveren.

Alleen vraag jij je misschien wel af, wat zijn nu precies de voordelen en kleven er ook eventuele nadelen aan vast? Als je hier meer over wilt weten dan ben je hier op het juiste adres terecht gekomen! In dit artikel zal ik namelijk de voordelen gaan spreken die je kunt verwachten door regelmatig een roeitrainer te gebruiken. Maar ook de nadelen zullen besproken worden zodat je een beter beeld krijgt en af kunt wegen of een roeitrainer het geschikte cardioapparaat is voor jou!

Inhoudsopgave

Wat is een roeitrainer?

Er zijn tegenwoordig enorm veel cardioapparaten in omloop. Hierdoor kan gemakkelijk de vergissing worden gemaakt dat je misschien een ander cardioapparaat voor ogen hebt. Om hier zeker van te zijn dacht ik dat het handig is om eerst een gemiddelde roeitrainer te gaan omschrijven.

Een roeitrainer wordt ook vaak een roeimachine genoemd. Je kunt het herkennen door een vrij lange rails waar zich een stoeltje op bevind. Het bevat kleine wieltjes aan de onderkant en aan de voorkant van de rails bevind zich het weerstandsysteem van de roeitrainer. Als je op de roeitrainer gaat zitten zal er voor je een hendel zijn die je vast kunt pakken en hieraan zit weer een kabel bevestigt. Als je nu met je benen jezelf weg duwt zal je de kabel mee naar je toe trekken. Hierdoor wordt als het ware je training gestart. Hoe harder en sneller je aan de hendel trekt en jezelf weg duwt met je benen, hoe intensiever je training zal gaan worden!

Roeitrainers zijn te verkrijgen in 4 verschillende weerstand varianten. Zoals het al doet vermoeden ligt het verschil in de weerstand dat er creëert wordt. De 4 verschillende roeitrainers zijn:

  • Waterweerstand
  • Luchtweerstand
  • Magnetische weerstand
  • Hydraulische weerstand

De roeitrainer voordelen & nadelen!

Nu dat we zeker weten dat we het over hetzelfde cardioapparaat hebben, zijn we aangekomen om de voordelen maar ook zeker de nadelen te gaan benoemen. Zodat het voor jou een stuk duidelijker wordt wat je kunt verwachten van het gebruik van een roeitrainer. En zo kunt afwegen of het voor jou de juiste voordelen met zich meebrengt. Laten we snel beginnen!

De 10 voordelen!

1. Het is een full body workout

Een roeitrainer word beschouwd als een cardioapparaat dat heel intensief kan zijn! De reden hiervoor is dat je namelijk je gehele lichaam traint als je de juiste roeitechniek toe zult gaan passen. Vandaar ook de term full body workout. Een andere bijkomstig voordeel is dat het goed mogelijk is om meer spierkracht op te gaan bouwen. Verwacht overigens niet dat je door te roeien een bodybuilder of heel veel spiermassa zal ontwikkelen. Krachttraining is altijd de sleutel om doelgericht spiermassa en kracht op te gaan bouwen!

Het spierstelsel van een man

De spiergroepen die actief meewerken tijdens een roeibeweging zijn: Je armspieren, buikspieren, rugspieren, schouderspieren en been en bilspieren. Je gehele lichaam kunnen we wel stellen!

2. Voor jong en oud!

Een roeimachine kan heel intensief zijn maar toch is het geschikt voor zowel jong en oud. Dat doordat je zelf kunt bepalen hoe hoog je de intensiteit legt. Ook kun jezelf vaak via de verschillende weestandniveaus jou gewenste niveau’s instellen. Een roeitrainer is dus overigens ook uitstekend te doen als je minder intensief wilt gaan trainen. Ook kan een roeitrainer enorm positief uitpakken voor senioren, dit doordat het ten goede komt van je algemene gezondheid en dat het je spieren versterkt wat voor de meeste juist het doel is!

3. Ideaal voor thuisgebruik

Ben je opzoek naar een cardioapparaat dat je handig thuis kunt doen? Daar is de roeitrainer uitstekend geschikt voor! Door thuis een workout te doen brengt het een tal van voordelen met zich mee. Denk aan: Dat je niet een duur sportabonnement hoeft af te sluiten. En zit je vaak in tijdnood, dan is thuis trainen de juiste oplossing. Naar de sportschool gaan kan namelijk veel tijd kosten. En je bent immers ook in je vertrouwde omgeving, wat voor vele toch een fijner gevoel geeft. En misschien nog wel het fijnste voordeel, je bent niet afhankelijk van weersomstandigheden je zit immers altijd droog!

De tekst home workout

In de sportschool staan vaak de tv’s aan maar er wordt natuurlijk ook rekening gehouden met meer sporters. En als je thuis bent plaats je de roeitrainer bijvoorbeeld eenvoudig voor je eigen tv en je bekijkt je favoriete serie tijdens je workout, een win win situatie! Neemt een roeitrainer te veel ruimte in beslag? Kies dan een roeitrainer die inklapbaar is, zo kun je eenvoudig de roeitrainer weer opbergen en weer te voorschijn halen!

4. Intensieve trainingen in korte tijd

Wil je een intensieve training in korte tijd? Daar is een roeitrainer het juiste cardioapparaat voor! Je kunt namelijk al in een kort tijdsbestek enorm intensief gaan trainen. Vaak word cardio al snel saai doordat het vaak langdurig dezelfde beweging is die je maakt. Bij een roeitrainer maak je ook dezelfde beweging alleen hoeft het helemaal niet lang te duren. Integendeel zelfs, in korte tijd heb je al genoeg inspanningen geleverd. Dat in vergelijking met andere apparaten langer duurt voor hetzelfde effect.

Let wel op: Bouw je trainingen en intensiteit altijd rustig op om zo blessures te voorkomen!

5. Vrijwel onderhoudsvrij!

Het gebruik maken van een roeitrainer is steeds populairder geworden. Dat komt niet doordat je er alleen heel intensief op kunt trainen, maar ook nog dat het vrijwel geheel onderhoudsvrij is! Dit kan soms nog wel verschillen welke type en soort roeitrainer je kiest. Maar over het algemeen kun je er jaren lang mee vooruit. Zonder dat je jezelf al teveel zorgen hoeft te maken over eventueel vervelend onderhoud, ideaal dus!

6. Je kunt veel calorieën verbranden

Een vrouw die afgevallen is

Een van de grote voordelen waar de meeste sporters voor gaan is dat je namelijk veel calorieën kunt verbranden. Denk aan ongeveer zo 400 calorieën per half uur! Dit verschilt wel per persoon, denk aan lichaamsbouw, gewicht en hoe intensief je traint. Doordat je veel calorieën kunt verbranden betekend het ook dat je met een roeimachine goed kunt afvallen. Wil je meer calorieën gaan verbranden op een roeitrainer, dan is een HIIT training zeker aan te raden.

7. Goed voor je hartspieren

Een gezond hart

Sporten is enorm goed voor onze gezondheid en gesteldheid. Je hart is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. En juist je hart word met een roeitrainer positief gestimuleerd!

Als je tempo hoger is dan normaal dan zal je hart sneller gaan pompen. Dit zal positief uitpakken voor je algemene bloedsomloop! Vandaar ook dat sporten enorm belangrijk is naarmate je ouder gaat worden.

8. Geen schokbelastingen op je pezen en gewrichten

Een ander positief voordeel is dat er geen schokbelastingen op je pezen en gewrichten komen, wat bij hardlopen bijvoorbeeld wel is. Dit is een enorm fijn voordeel als je al slechte gewrichten hebt of herstellende bent van een sportblessure.

Door te gaan hardlopen vangen je knieën de klappen op. Vandaar dat er ook altijd geadviseerd word om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Bij een roeitrainer gaat de roeibeweging in een vloeiende beweging, waardoor het geen slechte invloed heeft op je gewrichten en pezen!

De nadelen

Waar voordelen zijn kleven vaak ook enkele nadelen aan vast, dat is ook zo bij de roeitrainers. Een enorm voordeel is wel dat bij enkele nadelen je het eenvoudig kunt oplossen zodat het geen nadeel meer is!

1. Het kan veel ruimte in beslag nemen

Een roeimachine kan veel ruimte in beslag nemen. Dit is deels te wijten doordat er een vrij lange rails aan bevestigd is. Dat kan als een nadeel gaan werken als je klaar bent met je training en het dan in de weg staat. Als dit ook jou probleem is waar je tegen aanloopt dan kun je dit eenvoudig oplossen doordat er roeitrainers in omloop zijn die inklapbaar zijn. Zodat je na elk gebruik de roeitrainer weer op kunt bergen.

Het is overigens wel altijd aan te raden om ook bij de specificaties van de roeitrainer de afmetingen door te nemen en thuis de doelbetreffende ruimte op te meten. Zodat je zeker weet dat deze wel passend is in de ruimte die je voor ogen hebt.

2. Vrij prijzig

Een roeitrainer kan een vrij prijzige uitgave zijn wat voor sommige mensen niet ideaal is. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel goedkopere roeitrainers verkrijgbaar die ook van goede kwaliteit zijn. Waardoor je ook met een minder budget een uitstekende roeitrainer kunt aanschaffen! Vraag jezelf ook altijd goed af wat voor functies je nodig hebt op een roeitrainer. Meer functies betekent vaak ook een hoger kostenplaatje!

3. Eentonige beweging

Roeien is op zich een leuke beweging maar het blijf toch eentonig. Dit kan na verloop van tijd als vervelend of saai worden ervaren. Je kunt het wel leuker maken door bijvoorbeeld je eigen tijd te verbeteren of gebruik te gaan maken van trainingsprogramma’s. De beweging zal wel altijd hetzelfde blijven.

4. De juiste trainingstechniek is van essentieel belang

Een juiste trainingstechniek is in de sport altijd enorm belangrijk om zo blessures te voorkomen. Dit werkt ook zo bij het gebruik maken van een roeitrainer. Bij een roeitrainer is de blessurekans laag, maar dan is de juiste houding wel vereist. Let er altijd goed op of je de bewegingen gecontroleerd uitvoert tijdens je trainingen!

Roeitrainer juiste trainingstechniek

5. Kunnen veel lawaai maken

Je hebt het vast wel eens vaker gehoord als je in de sportschool aan het trainen bent. Iemand of jijzelf die gebruik maakt van een roeitrainer. Je zult dan elke roeibeweging goed horen. Roeitrainers maken vaak een luid geluid, je kunt het wel omschrijven als herrie. Als je dan nog intensiever gaat trainen zal het geluid ook toenemen.

Wel is er onderscheid in te maken welke roeitrainer je kiest. Een waterweerstandsysteem maakt weer een heel ander geluid dan een luchtweerstandsysteem. Een magnetisch weerstandsysteem is wel weer geruisloos tijdens gebruik! Is het geluid voor jou een nadeel dan is het aan te raden om een roeitrainer te kiezen die geen/weinig geluid maakt.

6. Vaak minder geschikt voor langere personen

Het laatste nadeel geld eigenlijk alleen voor mensen die een lange lichaamslengte hebben. Hiermee bedoel ik een lichaamslengte van gemiddeld 190 cm of meer. Dan is het aan te raden om eerst goed de specificaties van de roeitrainer door te lezen om er zo voor te zorgen dat de roeitrainer wel geschikt is voor jou lichaamslengte. Het is overigens altijd verstandig om goed de eigenschappen door te nemen van de roeitrainer waar je eventueel geïnteresseerd in bent. Zodat je zeker niet voor vervelende teleurstellingen komt te staan!

De conclusie!

Je kunt wel stellen dat een roeitrainer een heel goed cardioapparaat is waarmee je aan je conditie kunt werken of wilt afvallen. Je traint namelijk je gehele lichaam en de blessurekans is heel klein. Wat er tegelijkertijd ook voor zorgt dat het voor senioren geschikt maakt.

Ik heb de belangrijkste voordelen en nadelen voor je op een rij gezet om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken. Zodat je weet wat je kunt verwachten wanneer je een roeitrainer wilt gaan gebruiken.

Persoonlijk vind ik een roeitrainer een van de beste cardioapparaten die er zijn! Zoals je kunt zien zijn er over het algemeen meer voordelen dan nadelen aan verbonden. En zelfs de meeste nadelen kun je deels of helemaal oplossen zodat het uiteindelijk geen nadeel meer is!

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad en je zo de juiste keuze kunt maken.

Veel succes!


Misschien ook interessant voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.