Pre-workout zonder cafeïne – Bekijk nu de top 5 van 2023!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Pre-workout zonder cafeïne

De beste pre-workout zonder cafeïne, kan dat? Dat is een vraag die je jezelf kan afvragen als je bijvoorbeeld geen cafeïne mag of wilt gebruiken, maar wel gebruik wilt maken van pre-workouts. Want de meeste pre-workouts die te verkrijgen zijn op de markt bevatten namelijk cafeïne.

Dan kan het nog eens lastig zijn om een effectieve pre-workout te vinden die geen cafeïne bevat. Maar in dit artikel zal ik je helpen en de top 5 best werkende pre-workouts zonder cafeïne benoemen.

En zal je meer informatie lezen wat cafeïne met je doet en natuurlijk de nadelen van het nuttigen van cafeïne. Lees snel verder!

Welke ingrediënten bevat een pre-workout?

Om bij het begin te beginnen is het wel handig om te weten welke ingrediënten de pre-workouts bevatten en wat voor stoffen het zijn. Buiten cafeïne om bevatten ze namelijk nog meer werkzame stoffen die voor prestatie verhogende effecten kunnen zorgen, denk aan:

Creatine: Dit is een lichaamseigen stof en zorgt ervoor dat de energie in je spieren zal gaan toenemen. Als effect dat je meer inspanning en maximale kracht kunt leveren. En je meer energie kan gaan ervaren.

Beta-alanine: Is een niet-essentieel aminozuur die je moeilijk uit je voeding kunt halen. Het zorgt ervoor dat het Carnosine niveau in je spieren verhoogt. En zo langer op een hoge intensiteit kunt gaan trainen.

BCAA: Oftewel Leucine, Isoleucine en Valine. Dit zijn aminozuren die zouden bij dragen aan een sneller herstel. En bijdrage bij het stimuleren van spiergroei.

Arginine: Is een lichaamseigen aminozuur en kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen sneller naar je spiercellen gaan. En daardoor kun je beter presteren. Het maakt tevens ook spieropbouw mogelijk.

L-tyrosine: Is een aminozuur wat de focus en concentratie verbeterd. Het is een bouwstof van adrenaline wat je dus meer energie geeft.

Cafeïne: Zorgt ervoor dat je een oppepper ervaart. Je word er alert van, je vermoeidheid zal weg gaan en je ervaart meer energie. Je hartslag en bloeddruk kunnen iets verhoogt worden.

Waarom bevat een pre-workout cafeïne?

Cafeïne is een oppepmiddel en daar wordt ook goed gebruik van gemaakt, het wordt vaak verwerkt in de pre-workout. Cafeïne zit ook in onze dagelijkse voeding/dranken, denk aan: chocola, thee, cola, energiedrankjes, koffie, ijsthee, chocolademelk. Maar dit is dan in minder mate.

In een gemiddeld bakje koffie kan je tussen de 50 tot 80 milligram cafeïne verwachten. Dat verschilt natuurlijk ook van hoe sterk de koffie gezet is of hoe groot het kopje is. Dat speelt allemaal een rol.

Een kopje koffie

In een pre-workout kan al snel 200 tot 400 milligram cafeïne bevatten. Wat omgerekend al gauw 5 bakjes koffie kan zijn. Dit kan trouwens sterk variëren per pre-workout.

Dus door de andere werkzame stoffen en het hoge cafeïnegehalte ervaar je een toename in energie, focus en alertheid. Je vermoeidheid zal hiermee ook snel verdwenen zijn. Dit zal je terug zien in je trainingen.

Waarom een pre-workout ZONDER cafeïne?

Maar waarom zou je dan toch kiezen voor een pre-workout zonder cafeïne? Dat kan een tal van redenen zijn. Sommige mensen kunnen er namelijk gevoelig voor zijn, of mogen (bijna) geen cafeïne nuttigen.

Cafeïne wordt als goed bestempeld en dat is ook zo, maar met mate. Er word geadviseerd om gemiddeld 400 milligram cafeïne per dag te nuttigen. Wat gemiddeld op 5 bakjes koffie neer komt.

Als je dus overdag bijvoorbeeld al veel koffie drinkt en ook nog eens een pre-workout drinkt, kan je teveel cafeïne binnen krijgen. En als je al gevoelig voor cafeïne bent, kan je dus de negatieve kanten van cafeïne gaan ervaren denk aan:

 • Slaapproblemen
 • Prikkelbaar
 • Hartkloppingen
 • Trillen
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Angstig voelen
 • Verslaving

De top 5 beste pre-workouts zonder cafeïne!

Nu dat je weet wat cafeïne kan veroorzaken door het te veel te nuttigen, kun je de overweging maken om een pre-workout te nemen zonder cafeïne. Dan raad ik je de top 5 beste pre-workouts aan, die geen cafeïne bevatten en die toch zijn werk doen. Laten we snel beginnen met de top 5!

1. FULL AS F#CK

Dit is een pre-workout van 5% Nutrition Rich Piana, die zichzelf omschrijft als een hardcore drank. Op het gebied van supplementen heeft het zich al bewezen. En als je nu weer kijkt wat voor ingrediënten het bevat, dan kun je wel eens hardcore gaan trainen.

Het bevat namelijk: 6g Citrulline, 2g Taurine en 1g Glycerol Monostearate. Deze hardcore pre-workout bevat 25 krachtige doseringen.

Voordelen

 • Bevat citrulline, taurine en glycerol
 • Voor hardcore trainingen
 • Goede pomp

Nadelen

 • Relatief prijzige pre-workout
FULL AS F#CK
FULL AS F#CK

Beoordeling door Angelo,

02 aug 2023
5

2. NITRIX 2.0

Deze pre-workout is in tabletvorm, van het bekende merk BSN! Het is een unieke samenstelling. Je kunt het volgende van 6 tabletten verwachten: Creatine 3 gram, L-Citrulline 3 gram, Hagedoom extract 200 mg, Granaatappel extract 200 mg, Druivenpitten extract 100 mg, Cayenne peper extract 50 mg, Niacine 24 mg, Zwarte peper extract 10 mg en Resveratrol 6 mg.

Een lange lijst kun je wel zeggen. Het is overigens de bestseller van Amerika. Deze pre-workout is ook geschikt voor sporters die vegetarisch en veganist zijn. Het bevat maar liefst 180 tabletten, wat gelijkstaat aan 60 doseringen!

Voordelen

 • Handig in gebruik
 • Bevat creatine voor explosieve kracht
 • Ideaal voor als je vegetarisch of veganist bent.

Nadelen

 • Tabletten kunnen als een nadeel worden ervaren
NITRIX 2.0
NITRIX 2.0

Beoordeling door Angelo,

02 aug 2023
5

3. Pump’d

De Pump’d van xxl nutrition is een sterke pre-workout die helemaal vrij is van stimulanten die ervoor kunnen zorgen dat je een opgejaagd gevoel ervaart. De Pump’d bevat geen creatine, dit heeft als voordeel dat je ervoor kunt kiezen om creatine er apart bij te gaan nemen. Zodat je weet hoeveel creatine je precies binnen krijgt en het beter kunt doseringen.

Zelf vind ik dit ook een van de betere pre-workouts zonder cafeïne, waardoor je zelfs een paar uur voor het slapen nog zou kunnen trainen, zonder dat je moeilijk in slaap komt! Zo heeft de Pump’d ook maar liefst 30 krachtige doseringen!

Voordelen

 • Bevat werkzame stoffen zoals Waxy Maize, Glycerol monstearaat, AAKG, Citrulline malaat, Beta Alanine en L-Cartnitine fumeraat. 
 • Geen slapeloze nachten of een crash
 • Vrij van stimulanten

Nadelen

 • Toegevoegde zoetstoffen
Pump’d
Pump’d

Beoordeling door Angelo,

02 aug 2023
5

4. Blast

De blast is al een tijd een bekende pre-workout en een topper onder de pre-workouts. Alleen er is nu één verschil, deze blast is cafeïne vrij!

Wat ook opvalt is dat de blast enorm goed gewaardeerd wordt onder de consumenten. Zowel de blast mét cafeïne en de blast ZONDER cafeïne! Verder bevat deze sterke pre-workout ingrediënten zoals: Citruline malaat, beta-alanine, taurine en arginine AKG. Kortom, een uitstekende pre-workout die zeker kan bijdragen aan je trainingen!

Voordelen

 • Werkt al in 15 minuten
 • Bevat 5 bewezen pre-workout ingrediënten
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Bevat geen creatine
Blast
Blast

Beoordeling door Angelo,

02 aug 2023
4

5. Sterrenstof pre-workout

De pre-workout van sterrenstof is een iets onbekender merk maar zeker niet minder, integendeel zelfs! Deze pre-workout is ideaal voor je als je maximaal wilt gaan trainen en focus wilt bereiken!

Zo is het ook mogelijk om nog laat op de dag deze pre-workout te gaan nemen en te knallen in de gym. Dit doordat sterrenstof pre-workout geen cafeïne bevat, maar wel de werkzame stoffen zoals: Beta alanine, L-Citrulline DL-Malate 2:1, L-Tyrosine, Taurine, L-Arginine, Magnesium!

Voordelen

 • Bevat werkzame stoffen
 • Ideaal voor je avond workout
 • Goede focus

Nadelen

 • Beperkt aan smaken keuze op dit moment.
Sterrenstof pre-workout
Sterrenstof pre-workout

Beoordeling door Angelo,

02 aug 2023
4

Hoe is deze top 5 samengesteld?

Hoe is de top 5 beste pre-workout zonder cafeïne samengesteld? Deze top 5 is tot stand gekomen door meerdere factoren die bij elkaar samenkomen en zo een sterke top 5 kunnen vormen. Zo is er rekening gehouden met de prijs/kwaliteitverhouding, maar ook de populariteit van het product, de product samenstelling en de veiligheid van het product. Maar ook zijn de reviews van andere gebruikers onder de loep genomen.

Ook heb ik uiteraard deze pre-workouts zonder cafeïne voor een periode gebruikt, waardoor ik mijn eigen ervaring ook mee laat wegen. Let wel op: elk lichaam reageert anders op een pre-workout. De een is gevoeliger voor een stof, waardoor je meer energie kan ervaren dan een andere!

Samenvatting

Je hebt in dit artikel informatie kunnen lezen wat een gemiddelde pre-workout bevat. En dat er vaak ook de werkende stof cafeïne word toegevoegd om de werking te versterken.

Je kunt dus ook van teveel cafeïne nadelen ervaren. Vooral als je al gevoelig voor cafeïne bent. Wil je toch een boost ervaren maar dan zonder cafeïne? Dan raad ik je aan om zorgvuldig de beste top 5 te bekijken. Deze pre-workouts zijn ZONDER CAFEÏNE!

Tip: Wil je meer weten over pre-workouts MET cafeïne? Dan kan dit artikel wel eens interessant zijn voor jou: De beste pre-workouts>>

Succes!


Lees hier meer relevante blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *