Personal trainer aan huis: hoe vind je de beste fitness trainer?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Personal trainer aan huis

Een personal trainer aan huis laten komen of toch liever met een personal fitness trainer aan de slag in de sportschool of lekker buiten? Het zijn belangrijke afwegingen om te maken. Personal fitness wordt in Nederland steeds populairder en inmiddels zijn er meerdere mogelijkheden voor wie aan de slag wil met een personal trainer aan huis of op een locatie.

Maar, hoe vind je nu de beste personal fitness trainer? Krachttraininginfo.nl geeft je natuurlijk alle informatie. Daarnaast voorzie ik je van 7 handige tips om de beste personal trainer te vinden om mee aan de slag te gaan.

Inhoudsopgave

Personal fitness Nederland: de personal trainer

In de wereld van personal fitness in Nederland vinden we diverse soorten professionals. We kennen bijvoorbeeld de personal coach, de personal trainer (persoonlijke trainer) en de personal fitness trainer. Het is dan ook zo dat de termen vaker door elkaar worden gebruikt. De meest gangbare term is de personal trainer.

Deze wordt ook wel eens een personal coach genoemd, maar er zijn ook personal coaches die zich vooral met persoonlijke ontwikkeling op andere vlakken bezighouden. Het is dus goed om hierop te letten. Wil jij aan de slag met een personal trainer op het gebied van sport? Dan help ik je graag verder om de beste personal trainer voor jou te vinden.

Personal trainer aan huis heeft vaak de voorkeur

Voor veel mensen heeft de personal trainer aan huis de voorkeur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Niet iedereen voelt zich comfortabel tijdens het sporten op locaties waar ook anderen aanwezig zijn om te sporten, zoals natuurlijk in de sportschool. Je kunt altijd gebruik maken van de diensten van een personal trainer aan huis wanneer je dat zelf prettiger vindt.

Hierbij kan het wel noodzakelijk zijn dat je ook zelf de nodige sportattributen aanschaft. Wil je fitnessapparaten kopen, of een enkel apparaat, maar weet je niet wat goed bij jou past? Lees dan eens een aantal van mijn reviews om een beter beeld te krijgen van wat je mag verwachten. Dit helpt je bij het maken van een keuze.

Voordelen van een personal trainer op locatie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een personal trainer op locatie in plaats van een personal trainer aan huis. Deze personal trainers zijn in de basis in twee groepen te verdelen. Er zijn professionals die begeleiding bieden in een sportschool en professionals die begeleiding bieden in de buitenlucht of op een zelf afgehuurde locatie.

Personal trainer op locatie

Eén van de belangrijkste voordelen van het werken met een personal trainer op locatie is dat over het algemeen alles wat je voor de trainingen nodig hebt op de locatie aanwezig is. Bij het trainen in de natuur zorgt de personal trainer voor de juiste oefeningen en bij het trainen in een binnen locatie zorgt de personal trainer in de meeste gevallen voor alle benodigdheden. Je hoeft dus zelf niets aan te schaffen als je dat niet wilt.

Hoe kies je de beste personal trainer?

Er zijn erg veel personal fitness trainers actief in Nederland. Hierdoor kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Hier komt nog bij dat het in principe geen beschermd beroep is, waardoor iedereen zichzelf een personal trainer mag noemen.

Dit maakt dat het kan zijn dat iemand zich presenteert als personal trainer, maar in werkelijkheid weinig kennis van het vak heeft. Het maakt de zoektocht naar de beste personal trainer een stuk lastiger. Ik geef je daarom graag 7 handige tips voor het vinden van de beste personal trainer voor jou.

1. Stel de juiste doelen vast

Een belangrijke eerste stap is het voor jezelf vaststellen van je doelen. Iedereen heeft eigen doelen. De ene persoon wil vooral afvallen, de ander wil conditie opbouwen of spiermassa kweken. Het is belangrijk dat je aan de slag gaat met een personal trainer die daadwerkelijk gespecialiseerd is in het bereiken van die specifieke doelen.

Er zijn namelijk persoonlijke trainers die heel goed zijn in het bieden van ondersteuning bij het afvallen, maar die minder kaas hebben gegeten van spiermassa kweken. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Stel je eigen doelen vast en zorg ervoor dat deze doelen specifiek, meetbaar, haalbaar en resultaatgericht zijn. Op basis van deze doelen kun je gaan zoeken naar een personal fitness trainer die daarbij past.

2. Een personal trainer aan huis of elders?

Bedenk of jij gebruik wilt maken van de mogelijkheden van een personal trainer aan huis, of dat je toch liever elders gaat trainen. Sommige mensen vinden thuis sporten heel prettig, maar anderen doen dit toch liever buiten de eigen vertrouwde omgeving.

Een vrouwelijke persoonlijke trainer

Je kunt een personal trainer aan huis nemen die daadwerkelijk naar jou toe komt, maar er zijn tegenwoordig ook virtuele personal trainers, die je dus via een computerscherm in je eigen woning begeleiden. Daarnaast zijn er personal trainers die in sportscholen ondersteuning bieden, maar je kunt ook kiezen voor een personal coach of trainer die bijvoorbeeld in een nabijgelegen bos of op het strand met jou kan gaan trainen. Uiteindelijk gaat het er vooral om wat jij prettig vindt.

3. Doe voldoende onderzoek naar personal trainers

Op basis van de eerste twee punten kun je al een eerste selectie gaan maken. Je weet nu in grote lijnen al wat voor personal fitness trainer wel bij jou past en welke niet. Vervolgens kun je een selectie maken van personal coaches of trainers in jouw omgeving die in de basis aan jouw vraag voldoen. Het is dan belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar deze personal trainers.

Dit doe je bijvoorbeeld door via Google te zoeken naar ervaringen van anderen met een bepaalde personal coach of trainer. Het is niet aan te raden om reviews te lezen die je vindt op de website van de personal fitness trainer zelf. Deze kunnen – helaas – niet betrouwbaar zijn. Probeer dus altijd reviews te vinden op een externe website, zoals via Google.

4. Let goed op opleidingen en ervaringen

Aanvullend kun je onderzoek doen naar de opleidingen en ervaringen van de personal trainers die je hebt geselecteerd. Een gebrek aan ervaring en knowhow kan meer kwaad dan goed doen, dus het is belangrijk om hier wat onderzoek naar te doen.

Heeft de personal coach opleidingen die aansluiten bij het werk dat hij of zij nu doet, of gaat het om een ervaringsdeskundige? Zijn er certificeringen aanwezig? Is de personal fitness trainer aangesloten bij bepaalde organisaties? Controleer dit allemaal even, zodat je een goed beeld hebt van wat een personal trainer ‘in de rugzak’ mee draagt bij het bieden van ondersteuning. Let hierbij ook op specialisatie in een soort sport, zoals krachttraining of bijvoorbeeld cardiotraining. Dit moet goed aansluiten op wat jij wilt gaan doen.

5. Altijd eerst een proefles met je personal trainer

Professionals in de wereld van personal fitness in Nederland bieden in principe altijd de mogelijkheid om eerst eens een kennismaking in te plannen, waarbij direct ook iets gedaan kan worden om een beetje te ‘proeven’ van wat je mag verwachten. Is er geen vrijblijvende kennismaking en/of proefles mogelijk bij een personal fitness trainer? Laat die partij dan vervallen.

Het is namelijk om meerdere redenen aan te raden om eerst met een aantal personal trainers een kennismaking of proefles te organiseren zonder dat je ergens aan vast zit. Op de eerste plaats zorgt het ervoor dat je een beter beeld krijgt van of iemand je daadwerkelijk kan helpen bij het bereiken van je doelen. Daarnaast vertelt het je ook of er een ‘klik’ is. Voor het bereiken van goede prestaties is het toch belangrijk dat het op het persoonlijke vlak ook prettig verloopt.

6. Een goede evaluatie na de eerste samenkomst

Zorg voor een goede evaluatie na de eerste samenkomst met een personal trainer. Bespreek met de personal coach hoe het is gegaan, wat je ervan vond en hoe het in de toekomst mogelijk verder gaat. Stel hierbij kritische vragen. Mag je bijvoorbeeld elke week een andere soort training verwachten of is elke samenkomst in de basis hetzelfde? Hoe flexibel is de personal trainer?

Personal fitness trainer

Heeft de personal fitness trainer je de begeleiding gegeven die jij verwachtte, of moet dit nog aangepast worden? Zo ja, is dat ook mogelijk? Het is goed om van tevoren een lijstje met kritische vragen op te stellen die voor jou belangrijk zijn. Het helpt je tijdens het eindgesprek, wat je dus ook helpt om uiteindelijk een goede keuze te maken.

7. Weet wanneer de personal trainer niet de juiste is

Veel mensen vinden het moeilijk om tegen iemand te zeggen dat jullie op sportvlak niet bij elkaar passen. Begrijpelijk, maar het is vooral belangrijk dat jij uit de samenwerking met de personal trainer kunt halen wat je eruit wilt halen. Als jullie niet goed bij elkaar passen, dan doe je jezelf tekort als je er toch mee doorgaat.

Ben jij niet optimaal blij met de samenwerking die je hebt gezien tijdens de eerste kennismaking of proefles? Durf dit aan te geven. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wanneer de personal trainer niet de juiste is, en om dit vervolgens ook aan te geven. Het is niet de bedoeling dat je geld gaat uitgeven aan een personal trainer die jou niet kan helpen jouw doelen te bereiken.

Personal trainer aan huis of op locatie: blijf kritisch!

Het maakt niet uit of je aan de slag wilt met een personal trainer aan huis, met een personal coach in de sportschool of een personal fitness trainer die in de buitenlucht begeleiding biedt. In alle gevallen is het vooral belangrijk dat je kritisch blijft. Merk je dat jouw gekozen personal coach of trainer toch niet helemaal bij jou past? Neem dan afscheid en zoek verder.

Elke personal trainer heeft eigen kenmerken, eigenschappen en kwaliteiten. Deze moeten perfect bij jou passen om ervoor te zorgen dat je jouw doelen bereikt. Is dit niet het geval? Stop dan met geld uitgeven aan de personal fitness trainer en zoek naar een andere professional die beter bij jouw doelen past.

Succes met jouw personal trainer!

Hopelijk hebben mijn tips en extra informatie je geholpen in je zoektocht naar de beste personal trainer. Maak een afspraak voor een proefles of een eerste kennismaking en luister vooral ook naar je gevoel over deze eerste samenkomst. Dan kan het bijna niet verkeerd gaan. Heel veel succes met jouw personal trainer!

Laat hier je mail achter!

En ontvang direct 20 waardevolle tips in je mailbox!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.