Motivatie om te sporten: 10 unieke sport motivatie tips!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Laatst bijgewerkt op:
mm

Laatste update: 21 september 2023

Motivatie om te sporten

De motivatie om te sporten is soms ver te zoeken. Mensen die voorheen regelmatig sporten kunnen ineens de motivatie verliezen, bijvoorbeeld door een gebeurtenis of een blessure. Dan zijn er natuurlijk ook de mensen die helemaal niet gewend zijn om te sporten en die het gewoon erg lastig vinden om de motivatie om te sporten te vinden.

Krachttraininginfo.nl biedt natuurlijk de beste tips voor sporters, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld gezonder willen eten of effectief willen afvallen. Vandaag geef ik je 10 unieke sport motivatie tips waar je direct mee aan de slag kunt!

De motivatie om te sporten verliezen

Als je nooit echt gewend bent geweest om te sporten, dan is het lastig om ineens de motivatie om te sporten te vinden. Het belangrijkst is dan vooral dat je zoekt naar manieren om sporten leuker te maken. Voor veel mensen geldt dat zij in het verleden wel gesport hebben, maar door bepaalde omstandigheden zijn gestopt.

Dit kan een ingrijpende gebeurtenis in het leven zijn, een bepaalde blessure of bijvoorbeeld het sluiten van de sportschool door een pandemie. Het opnieuw vinden van motivatie om te sporten is vaak lastig. Je raakt snel gewend aan het niets doen op sportgebied en het is aan jou om die gewoonte te doorbreken.

Het terugvinden van de motivatie om te sporten

Je moet sporten leuk gaan vinden als je vanuit het niets wilt beginnen. Je moet sporten leuker maken als je er wel al aan gewend was, maar tijdelijk bent gestopt. De sleutel ligt dus altijd in ‘leuk vinden’. Daarin vind je de motivatie om te sporten. Het is namelijk bijzonder lastig om gemotiveerd te raken om iets te doen wat je helemaal niet leuk vindt.

Het is niet leuk om verkouden te worden, dus je bent gemotiveerd om te voorkomen dat je lang in je shirt in de regen staat of lang bij iemand met een verkoudheid in de buurt bent. Dat principe! Als jij sporten niet leuk vindt, dan zoek je naar motivaties om het niet te doen. Dit moet je omdraaien, en daar wil ik je graag bij helpen.

Ga aan de slag met deze 10 sport motivatie tips!

Je kunt gebruik maken van tal van sport tips voor motivatie, maar uiteindelijk gaat het vooral om het vinden van de sport motivatie tips die het best bij jou passen. Wat voor de één motiverend werkt, werkt voor de ander demotiverend. Ik geef je graag 10 sport motivatie tips, zodat je zelf kunt ontdekken welke tips jou motiveren om te sporten en welke niet.

1. Zoek een app die bij je past

Een belangrijke eerste stap om motivatie om te sporten te vinden is zorgen dat je sporten leuk gaat vinden. Je kunt sporten leuker maken door gebruik te maken van een app die bij je past. Voor diverse sporten zijn er goede apps beschikbaar, waarin vaak ook een bepaald beloningssysteem te vinden is.

Sport app

Dit maakt het sporten leuker én zorgt voor meer motivatie om te sporten. Draag je een activity tracker, zoals een FitBit of een Smartwatch? Dan kun je ook eens checken welke mogelijkheden er in de apps daarvan te vinden zijn.

2. Stel een beloningsschema op

Eén van de beste sport motivatie tips is wel: stel een beloningsschema op. Alles wordt leuker als je weet dat je er iets fijns voor terug krijgt. Dit betekent zeker niet dat je bij elke prestaties naar de winkel gaat om een cadeautje voor jezelf te kopen. Zeker als het je lukt om het sporten weer leuk te gaan vinden, en je voldoende motivatie vindt om vol te houden, dan kan dit flink in de papieren gaan lopen.

In deze tijd is dat wel het laatste wat je wilt. Een beloning kan ook een klein stukje pure chocolade zijn, een avondje quality time met iemand die belangrijk voor je is of de tijd nemen om even lekker een boek te lezen. Stel sportdoelen en koppel daar beloningen aan waar jij echt blij van wordt. Natuurlijk krijg je de beloning wel echt pas als je het sportdoel behaald hebt.

3. Doe oefeningen op het gebied van dankbaarheid

Dankbaarheid. We zijn daar over het algemeen veel te weinig mee bezig. Toch helpt dit wel om nieuwe motivaties te vinden. Dit geldt zeker ook als het gaat om het vinden van de motivatie om te sporten. Want, hoe dankbaar ben jij dat je een lichaam hebt dat goed kan bewegen? Hoe dankbaar ben je voor je longen en je hart, die je lichaam ondersteunen als jij wilt sporten?

Voor sporten heb je een lichaam nodig dat het allemaal aan kan. Je spieren, je ademwerk, je gewrichten… Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Voor veel mensen helpt het doen van oefeningen op het gebied van dankbaarheid, door middel van meditatie, goed bij het vinden van nieuwe motivatie.

4. Ga op zoek naar gezonde, eiwitrijke recepten

Weet je dat gezonder eten zorgt voor meer motivatie om te sporten? Als je lekker gezond bezig bent als het om eten gaat, dan krijg je direct ook meer zin om op andere vlakken lekker gezond bezig te zijn.

Eiwitrijk recept

Dit helpt om de motivatie om te sporten te vinden en echt beter te gaan focussen op een gezondere leefstijl in het algemeen. Ga aan de slag met lekkere, gezonde, eiwitrijke recepten. Deze zijn ideaal om je lichaam ook direct te geven wat het nodig heeft als jij weer lekker aan het sporten slaat.

Wil je meer weten over gezonde eiwitrijke recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij mijn Proteïnerijke Recepten Pakket review>>

5. Ontwikkel goede ‘sportsnacks’ voor jezelf

We hebben tegenwoordig ook vaak gewoon weinig tijd om te sporten. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Eén van de beste sport tips voor motivatie is om ‘sportsnacks’ voor jezelf te ontwikkelen. Ik heb het dan niet over eten, maar over oefeningen.

Ontwikkel oefeningen die hooguit 10 tot 15 minuten in beslag nemen. Deze ‘sportsnacks’ kun je tussen alle drukte door doen. Zo kom je in beweging, blijf je lekker actief en is het ook niet te vermoeiend. Het is een ideale manier om weer te beginnen met sporten én om de motivatie te vinden om steeds meer te gaan sporten. Je raakt er namelijk langzaam (weer) aan gewend.

6. Doe een sport die je nooit eerder gedaan hebt

Heb jij in het verleden altijd gevoetbald, maar ben je om een bepaalde reden gestopt? Dan zit voetbal vaak nog in je hoofd als jij denkt aan het opnieuw beginnen met sporten. Sporten is voor jou voetbal. Maar in werkelijkheid is dit helemaal niet zo. Het kan juist het idee van terugkeren naar de voetbal zijn dat je tegenhoudt om de motivatie te vinden om weer te gaan sporten.

Het is niet dat je voetballen niet meer leuk vindt, maar het is een oude gewoonte die is komen te vervallen. Gewoonten kunnen de motivatie verstoren. Kies eens een sport die je nooit eerder gedaan hebt en wie weet vind jij wel een activiteit die je méér dan leuk blijkt te vinden. Dit is dé motivatie om te sporten en je weer lekker in je vel te voelen. Wil je op den duur weer gaan voetballen? Ga!

7. Stel een dagelijks stappendoel in

Sporten hoeft niet te betekenen dat je zware en intensieve trainingen moet doen om fit te blijven of te worden. Actief blijven kan ook in de vorm van wandelen. Lopen valt onder cardiotraining en is zeker ook goed voor je lichaam. Kan of wil jij gewoon niet intensief sporten? Ga dan lekker wandelen!

Sporhorloge

Koop een stappenteller, als je deze nog niet hebt, en stel een stappendoel in dat je per dag wilt bereiken. Het is goed om 10.000 stappen als doel in te stellen, maar wellicht lukt dit je niet direct. Het is prima om het op te bouwen.

8. Koop een yogamat en ontspan!

Bij de motivatie om te sporten zou ook de motivatie om te ontspannen moeten horen. Het is namelijk heel belangrijk dat je je lichaam na het sporten ontspant en de rust biedt om te kunnen herstellen. Ga hier bewust mee aan de slag. Koop een yogamat, leg deze neer na het sporten, strek je spieren helemaal uit en kom even in een ‘yogaflow’. Het is makkelijk, het hoeft niet veel tijd te kosten en het werkt echt ontspannend.

Tijdens het sporten kun je al uitkijken naar dit ontspanningsmoment voor jezelf. Van dat soort momenten hebben we er veel te weinig in deze tijd. Door deze twee zaken aan elkaar te koppelen kun je makkelijker de motivatie om te sporten vinden én zorg je direct voor het broodnodige moment van ontspanning.

9. Krachttraining? Stel een gewichtendoel in

Eén van de beste sport motivatie tips is het stellen van de juiste doelen. Wil jij met krachttraining aan de slag? Zorg er dan voor dat je een opbouwend krachttraining schema volgt. Begin met een laag gewicht en stel vervolgens per periode gewichtendoelen in.

Voeg steeds wat meer gewicht toe aan je training. Door het langzaam op te bouwen voorkom je dat je last krijgt van veel spierpijnen. Dit zorgt er dan weer voor dat je beter in staat bent om de motivatie om te sporten vast te houden tot het sporten (weer) in je routine zit.

10. Ververs je afspeellijst

Niets werkt motiverender dan muziek tijdens het sporten. Ververs je afspeellijst. Ga op zoek naar nummers met een goed ritme voor het sporten. Een goede beat om je bewegingen op te baseren werkt altijd motiverend.

Het vinden van de motivatie om te sporten kan echt zo simpel zijn om muziek te beluisteren die je in je sporten ondersteunt. Je kunt je eigen afspeellijst voor het sporten samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van samengestelde afspeellijsten van trainers op Apple Music of bijvoorbeeld Spotify.

Sporten leuker maken is de sleutel tot succes!

Het gaat in de basis allemaal om het leuk maken van sporten. Sporten leuk gaan vinden is echt de sleutel tot het vinden van de motivatie om te sporten. Ga je liever thuis aan de slag?

Check dan mijn reviews en ontdek welke sporttoestellen het best bij jou passen. Je hoeft zeker niet naar de sportschool als je dat niet wilt. Alles draait erom dat je het leuk vindt, want dat levert je de juiste motivatie om te sporten op. Succes!


Lees meer vergelijkbare blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *