Wat zijn voedingssupplementen?

Wat zijn voedingssupplementen

Voedingssupplement zijn supplementen die vaak vitamines, mineralen of nutriënten bevatten. En het word vaak gebruikt bij verschillende soorten sporten. Bijvoorbeeld in de fitnessbranche is het enorm populair om supplementen te gebruiken.

Het doel van supplementen is om bepaalde bouwstoffen/voedingsstoffen die je te kort komt aan te vullen. Voedingssupplementen zijn in verschillende soorten te verkrijgen, denk aan: Poeders, pillen, capsules, druppels en drankjes.

Wanneer gebruik je voedingssupplementen?

Supplementen zijn als aanvulling op een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon en dient niet als een vervanging te zijn van een gevarieerde maaltijd. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt krijg je over het algemeen al voldoende voedingsstoffen/bouwstoffen binnen.

Wanneer je intensief sport dan kan het een moeilijke opgave worden om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Dan zijn supplementen wel een uitstekende aanvulling. Wanneer je bijvoorbeeld intensief 4 a 5 keer per week krachttraining beoefent dan kan bijvoorbeeld een eiwitshakes of aminozuren een goede aanvulling zijn. Ook creatine supplementen hebben bewezen prestaties verhogend effect.

Voedingssupplementen worden ook gebruikt door mensen die niet intensief sporten en een gezonde leefstijl willen hebben. Denk hierbij aan vitamine D, ijzertabletten, magnesium, visolie en aminozuren.

Wat zijn de voordelen?

Voordelen van supplementen bij intensieve sport:

  • Verbeteren van sportprestaties
  • Herstel van je spieren
  • Opbouw van je spieren

Voordelen van voedingssupplementen in het dagelijks leven:

  • Kan stress verminderen
  • Kan het immuunsysteem verbeteren
  • Goed voor je hart en hersenen
  • Goed voor de stofwisseling

Wat zijn de nadelen?

De nadelen van voedingssupplementen zijn dat je denkt dat je je meteen beter voelt door de supplementen en vergeet dat een gezond eetpatroon het allerbeste is! Als je meer dan de aanbevolen hoeveelheid inneemt kan het slecht zijn voor je lichaam en organen zelfs aantasten.

Meer weten over supplementen gebruik? Dan zijn de volgende artikelen interessant voor jou!