
Intermittent fasting krachttraining is in opkomst, maar wat is het nu precies? De interesse groeit en steeds meer mensen willen met intermittent fasting krachttraining aan de slag.
Toch weet lang niet iedereen al precies wat het is en wat de voordelen ervan zijn. Krachttraininginfo.nl is jouw kennisbron voor alles wat met sport, voeding en afvallen te maken heeft. Vandaag ga ik je alles vertellen over intermittent fasting krachttraining.
Inhoudsopgave
Wat is intermittent fasting krachttraining?
Laten we bij het begin beginnen, want wat is intermittent fasting krachttraining precies? Het is eigenlijk het samenbrengen van twee zaken, namelijk intermittent fasting en krachttraining zoals we dat kennen.
De krachttraining verandert in de basis dus niet, maar er wordt een element aan toegevoegd. Dit element is ‘intermittent fasting’, ook wel ‘intermitterend vasten’ genoemd. Dat is nog altijd een vrij lastige term.
De makkelijke term is ‘periodiek vasten’. Wanneer je aan de slag gaat met intermittent fasting krachttraining, dan betekent dit in de praktijk dus dat je je krachttraining combineert met periodiek vasten.
Waarvoor wordt intermitterend vasten toegepast?
Misschien heb je niet eerder van intermitterend vasten gehoord. Het is dan ook geen term die je dagelijks voorbij hoort komen. Toch is het zeker niet nieuw. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die zich met regelmaat, of zelfs van dag tot dag, bezighouden met intermitterend vasten.

Het kan worden toegepast voor meerdere doeleinden. Zo zijn er veel mensen die intermitterend vasten toepassen voor effectief afvallen, maar het is ook nuttig voor het verbeteren van de algehele gezondheid en om het dagelijks leven een stukje eenvoudiger te maken.
Binnen bepaalde culturen wordt intermitterend vasten zelfs toegepast om een langer leven te ‘ garanderen’, al krijg je natuurlijk nooit een absolute garantie op een lang en gezond leven.
Wat is intermittent fasting precies?
Intermittent fasting is dus periodiek vasten, maar wat houdt dit nu precies in de praktijk in? We hebben het over een vorm van ‘tijdgebonden voeding’. In de basis is intermittent fasting een eet-plan waarbij je perioden van vasten en perioden van eten met elkaar afwisselt.
Bij een traditioneel eetpatroon verdeel je je maaltijden over de dag. Voor de meesten geldt dat er drie hoofdmaaltijden per dag worden genuttigd, namelijk ontbijt, lunch en diner. Dat is bij intermittent fasting niet het geval.
In plaats daarvan eet je alleen tijdens bepaalde uren en vast je tijdens de andere uren. Belangrijk om te weten is dat er meerdere schema’s mogelijk zijn, waardoor je dus zelf kunt bepalen welk schema voor het vasten het best bij jou past.
Populaire schema’s voor intermitterend vasten
Er zijn meerdere schema’s voor intermitterend vasten beschikbaar, waarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen periodiek vasten, afwisselend vasten en tijdgebonden voeding.
Daarnaast zijn er een aantal diëten die zijn vormgegeven op basis van de principes van intermittent fasting. Voorbeelden hiervan zijn het Eet-Stop-Eet Dieet, het 5:2 Dieet en het Warrior Dieet. De meest populaire schema’s voor intermitterend vasten zijn onder te verdelen in twee groepen.
Op de eerste plaats zijn er de schema’s waarbij je elke dag een bepaald aantal uren vast. Hierbij krijg je dus wel gewoon elke dag voeding binnen. Daarnaast zijn er de schema’s waarbij je bepaalde dagen van de week volledig vast. Op deze dagen neem je dus helemaal geen voeding tot je.
Intermittent fasting krachttraining: vasten en spieropbouw
Wanneer je aan de slag wilt met intermittent fasting krachttraining, dan betekent dit dus dat je vasten en spieropbouw met elkaar gaat combineren. Je gaat dus aan krachttraining doen terwijl je je ook met periodiek vasten bezighoudt.

Door vasten en krachttraining met elkaar te combineren kun je spieren behouden en spieren opbouwen. Bij intermittent fasting gaat het er in de basis niet zo zeer om wat je precies eet, maar het gaat er vooral om wanneer je eet.
Je stelt een schema, of eet-plan, voor jezelf op waarbij je perioden van vasten inlast. Dit voedingsschema combineer je met een passend schema voor krachttraining.
Is intermittent fasting krachttraining veilig?
Intermittent fasting is een bewezen en effectieve manier om gewicht te verliezen. De methode is vergelijkbaar met het beperken van de calorie-inname, waar veel diëten zich op focussen.
Toch zullen veel topsporters je vertellen dat goede voeding belangrijk is als je topprestaties in de sport wilt bereiken. Voor krachtsport geldt dit niet anders. Een belangrijke vraag is dan ook wel of intermittent fasting krachttraining wel veilig en verantwoord is.
In de basis is een intermitterend vasten dieet veilig en verantwoord om aan te houden, maar in bepaalde gevallen is het wel aan te raden om eerst je huisarts te raadplegen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je diabetes hebt, waarbij regelmatig eten extra belangrijk is.
Daarnaast geldt dit ook voor vrouwen die zwanger zijn. Twijfel je of intermittent fasting krachttraining veilig en verantwoord is voor jou? Vraag het dan altijd eerst na aan je huisarts.
Je lichaam reageert snel op periodiek vasten
Bij intermittent fasting krachttraining gebeurt er iets in je lichaam, dat vooral wordt veroorzaakt door het vasten. Wanneer je niets eet, dan reageert je lichaam hier relatief snel op door verschillende stofwisselingschakelaars in te schakelen en de hormoonspiegels aan te passen.
Dit is de manier waarop je lichaam reageert op, wat we noemen, uithongering. Hoewel het vasten voor een goed doel is en je er heel bewust mee bezig houdt, weet je lichaam dit niet.
Je lichaam begrijpt niet waarom het geen voeding krijgt en daar reageert het op. Het is een soort ‘stressreactie’ waarvan je verschillende voordelen van kunt ondervinden. Maar, nogmaals, dit geldt wel alleen als je verantwoord omgaat met de combinatie van vasten en krachttraining.
Wat zijn de voordelen van intermittent fasting krachttraining?
Je ervaart veel voordelen van de combinatie van vasten en krachttraining, maar LET OP, dit geldt wel alleen als je er verantwoord mee omgaat. Het is zeker niet de bedoeling dat je meerdere dagen achtereen geen voeding tot je neemt en wel gewoon intensief aan krachtsport doet.
Dit is onverantwoord. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het absoluut belangrijk is dat je het op een gezonde en correcte manier aanpakt als je vasten en krachttraining met elkaar wilt combineren.
Weet je niet goed hoe? Dan zijn er veel intermittent fasting dieetplannen online beschikbaar die je als basis kunt nemen. Pas je trainingen hierop aan. Ik geef je hieronder graag inzicht in de belangrijkste voordelen van intermittent fasting.
1. Je lichaam leert zichzelf te herstellen
Intermitterend vasten is een les waaruit je lichaam leert dat het in staat is om zichzelf te herstellen. Het lichaam heeft een natuurlijke manier voor het opruimen van beschadigde cellen en het aanmaken van nieuwe cellen.
Dit proces noemen we autofagie. Het beschermt je lichaam onder meer tegen neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, en diverse infecties. Intermitterend vasten verhoogt het autofagie proces, waardoor de bescherming hoger ligt en je lichaam in staat is zichzelf sneller te herstellen.
2. Het aantal ketonen neemt toe
In het menselijk lichaam zijn ketonen aanwezig, ook wel ketonenlichamen of ketonlichamen genoemd. Ze vormen de brandstof voor je lichaam en je brein, maar zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor het regulieren van eiwitten en moleculen op het gebied van veroudering en gezondheid. Bij intermittent fasting neemt de hoeveelheid ketonen in het lichaam toe.

3. Verhoogde niveaus van het groeihormoon
Intermittent fasting krachttraining is onder meer effectief omdat er een verhoogd niveau van het groeihormoon ontstaat. Dit heeft overigens niets te maken met spiergroei, terwijl deze indruk vaak wel gewekt wordt. Een verhoogd niveau van het groeihormoon zorgt vooral voor de afbraak van vet in je vetcellen en dit stimuleer je door vasten en krachttraining met elkaar te combineren. Je verliest dus sneller vet, waardoor je ook sneller resultaat van je krachttraining (spieropbouw) ziet.
4. Het insuline niveau neemt af
Wanneer je je focust op intermittent fasting, dan zorg je ervoor dat je insulinespiegels verlaagd worden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je insulinegevoeligheid verbetert.
Als je een hoge insulinegevoeligheid hebt, dan hoeft je alvleesklier minder insuline af te geven om je cellen bloedsuiker te laten opnemen wanneer je iets eet. Een lage insulinegevoeligheid kan tot insulineresistentie leiden, wat voor diabetes een belangrijke risicofactor is.
5. Lager risico op een hartinfarct en beroerte
Meerdere onderzoeken tonen aan dat intermitterend vasten een positieve uitwerking heeft op oxidatieve stressmarkers en ontstekingen die met atherosclerose verbonden zijn. Dat zijn aardig wat moeilijke woorden!
Wanneer we dit vertalen naar gewoon Nederlands, dan betekent het dat het risico op een hartinfarct en een beroerte afneemt wanneer je periodiek vast. Intermitterend vasten verbetert veel markers van cardiovasculaire gezondheid, dus de hartgezondheid, waaronder bloeddruk, cholesterol, bloedlipiden, bloedsuikerspiegel en insulinespiegels.
6. Je darmflora is gezonder
Dit laatste voordeel is nog niet volledig bewezen, maar er zijn nog onderzoeken gaande naar de effecten van periodiek vasten op de darmflora. Veel onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, maar experts hebben wel al een basismening kunnen vormen op basis van eerste resultaten. Het intermitterend vasten zou zorgen voor een gezondere darmflora, doordat je middels het vasten zorgt voor een verbetering van de diversiteit en samenstelling.
Ga verantwoord om met intermittent fasting krachttraining
Zoals bovenstaande voordelen duidelijk maken heeft intermittent fasting meerdere voordelen te bieden, zeker ook als je het vasten met krachttraining combineert. Ik heb het eerder al benoemd, maar het is een mooie afsluiting van alle informatie.
Ga altijd verantwoord om met intermittent fasting krachttraining. Stel een goed schema op voor zowel het vasten als het trainen. Merk je dat je lichaam er niet goed op reageert? Stop er dan mee of pas je schema’s in die mate aan dat je geen klachten meer ervaart. Als je er verantwoord mee omgaat, dan kan intermittent fasting krachttraining je zeker veel voordelen bieden. Succes!

Wil jij meer weten over alles wat bij krachttraining komt kijken, zoals intermittent fasting, voeding en nog veel meer? Dan is het Droog Trainen Protocol van Henry en Rinus dé ideale oplossing!
Profiteer nú van de tijdelijke korting!

Wil jij meer weten over alles wat bij krachttraining komt kijken, zoals intermittent fasting, voeding en nog veel meer? Dan is het Droog Trainen Protocol van Henry en Rinus dé ideale oplossing!
Profiteer nú van de tijdelijke korting!
Wacht je vergeet iets!
Laat je mail achter en ontvang direct 20 gratis waardevolle tips die voor verschillende doelen van toepassing zullen zijn!