Individuele sporten: ontdek de top 10 leukste solo sporten!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Individuele sporten

Individuele sporten zijn de laatste jaren populairder geworden. Er komen steeds meer solo sporten bij om in de sportschool of bij een vereniging te beoefenen, maar er ontstaan ook meer individuele sporten die echte trends gaan vormen, zeker onder de jongere generatie.

Wil jij je bezig gaan houden met leuke sporten voor buiten óf voor in de sportschool, sport je het liefst alleen en weet je eigenlijk nog niet goed wat nu echt bij je past? Krachttraininginfo.nl is dan natuurlijk jouw inspiratiebron.

Ik vertel je meer over alternatieve sporten die je individueel kunt uitvoeren, maar ik bespreek ook bekendere solo sporten en de voordelen daarvan. Daarnaast deel ik de top 10 leukste solo sporten van dit moment!

Inhoudsopgave

Zijn individuele sporten iets voor jou?

Individuele sporten zijn voor de ene persoon een uitkomst, maar voor de ander een ware nachtmerrie. We zijn immers allemaal verschillend. Het is belangrijk om eerst voor jezelf te ontdekken of solo sporten echt bij jou passen.

Er zijn namelijk mensen die makkelijk gedemotiveerd raken om te sporten als zij geen onderdeel uitmaken van een team. Ben je teamsporten gewend en twijfel je of individuele sporten bij je passen? Probeer het dan gewoon eerst een paar keer uit en ontdek hoe het je bevalt.

Ben je juist iemand die zich niet gemakkelijk aanpast in een team? Dan zijn solo sporten natuurlijk dé alternatieve sporten voor jou om toch lekker te blijven bewegen.

Wat zijn de voordelen van solo sporten?

Solo sporten bieden interessante voordelen ten opzichte van teamsporten, maar het is wel belangrijk dat het individueel sporten bij je past. Als je niet gewend bent om alleen te sporten, dan kan het een hele uitdaging zijn om het vol te houden. Individuele sporten bieden onder meer de volgende voordelen:

 • Hoger niveau van zelfredzaamheid
 • Optimaal gevoel van eigen verantwoordelijkheid
 • Je bent vaak meer gepassioneerd over de sport
 • Solo sporten zorgen voor meer discipline
 • Elke training is een kans om je record te verbeteren
 • Individuele sporten bieden je meer zelfvertrouwen
 • De motivatie om te slagen ligt hoger

Twee soorten individuele sporten

We kunnen de individuele sporten onderverdelen in twee categorieën. Op de eerste plaats zijn er de solo sporten die je daadwerkelijk helemaal alleen uit kunt voeren. Hierbij kun je denken aan krachttraining, zoals gewichtheffen, maar ook aan bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen en fietsen.

Onder deze individuele sporten zijn leuke sporten voor buiten en binnen te vinden. Dit geldt ook voor de tweede variant van solo sporten. Dit zijn de sporten waarbij je geen deel uitmaakt van een team, maar waarbij je wel samen met een ander sport, zoals met een tegenstander. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan sporten zoals judo en boksen.

Waarom worden solo sporten ineens populairder?

Voorheen waren het vooral de teamsporten die erg populair waren. Tegenwoordig zien we dat het vooral de solo sporten zijn die meer aandacht krijgen. Dit heeft met meerdere factoren te maken, maar het is vooral ook een gevolg van alle veranderingen die zijn ontstaan gedurende de coronapandemie.

We moesten veel alleen doen en zijn daar vervolgens aan gewend geraakt. Het feit dat veel sportscholen en sportverenigingen meerdere malen de deuren hebben moeten sluiten heeft ook bijgedragen aan het feit dat nu meer mensen kiezen voor individuele sporten.

Het ontstaan van nieuwe alternatieve sporten

Aan sporten zijn geen grenzen te bekennen. Je kunt altijd bewegen op je eigen manier. Er zijn mensen die een sport beoefenen die alleen zij kennen, eenvoudigweg omdat zij een heel nieuwe sport hebben ontdekt voor zichzelf waarmee zij zich graag bezig houden.

Soms worden dit soort zelf bedachte sporten een trend en zo ontstaan er steeds nieuwe, alternatieve sporten. Tot deze nieuwere sporten behoren bijvoorbeeld freerunnen en parkour.

Leuke sporten voor buiten en binnen

Er zijn leuke sporten voor buiten en voor binnen. Ben jij iemand die graag gaat sporten in de lucht van de zee, in de frisse buitenlucht van het bos of bijvoorbeeld in het rumoer van de stad? Het kan allemaal.

Wil je liever lekker binnen sporten, zodat je geen rekening hoeft te houden met weersomstandigheden? Ook dan heb je meer dan voldoende opties. Als jouw voorkeur uitgaat naar solo sporten, dan heb je veel keuze aan sporten voor buiten en voor binnen.

Als je het liefst binnen sport, dan heb je ook weer de keuze uit sporten bij een vereniging, sporten in een sportschool of natuurlijk gewoon lekker sporten in je eigen huis.

De meest bekende individuele sporten

Een aantal solo sporten mogen we rekenen tot de meest bekende en ook meest populaire individuele sporten. Over het algemeen zijn dit de sporten die heel makkelijk uit te voeren zijn, waar je weinig speciale hulpmiddelen voor nodig hebt en wat je gewoon op ieder moment van de dag kunt doen.

Onder de meest bekende individuele sporten vallen bijvoorbeeld hardlopen en fietsen. Veel mensen die beperkt tijd hebben voor sporten kiezen voor één van deze solo sporten, gewoon omdat je er eigenlijk altijd direct aan kunt beginnen als je even de tijd hebt.

Top 10 leukste solo sporten

Ben jij geen mens voor sporten in een team en ben je op zoek naar alternatieve sporten die je alleen kunt uitvoeren? Dan zijn er veel verschillende solo sporten om uit te kiezen.

Ik heb een handige top 10 van leukste solo sporten voor je opgesteld, zodat je meer dan voldoende inspiratie hebt om lekker aan de slag te gaan.

1. Zwemmen

Zwemmen is voor veel mensen een heerlijke sport. Dit heeft meerdere redenen. Het is voor veel mensen vooral prettig dat er een gevoel van gewichtloosheid ontstaat in het water. Hierdoor wordt het lichaam minder belast, terwijl je toch goed in beweging bent.

De sport zwemmen

Word je snel vermoeid of heb je het snel benauwd bij inspanning? Dan kan zwemmen de perfecte solo sport voor jou zijn. Zo wordt zwemmen ook door mensen met longemfyseem en andere longaandoeningen vaker genoemd als de ideale manier van sporten waarbij de longen niet te zwaar worden belast. De belangrijkste voordelen van zwemmen zijn:

 • Houd je hartslag hoog, maar neemt een deel van de impactstress van je lichaam weg
 • Bouwt uithoudingsvermogen, spierkracht en cardiovasculaire conditie op
 • Helpt je een gezond gewicht, gezond hart en sterke longen te behouden
 • Versterkt spieren en bouwt kracht op
 • Zorgt voor een all-over body work-out, aangezien bijna al je spieren worden gebruikt

2. Hardlopen

Hardlopen behoort tot de makkelijkste sporten voor mensen die een druk bestaan hebben. Je hoeft alleen maar de deur uit te stappen en je ‘sportschool’ ligt aan je voeten.

Hardlopen is één van de solo sporten waarvoor je niets méér nodig hebt dan de juiste outfit. Het kan gewoon altijd en overal. Hardlopen biedt meerdere voordelen, waaronder:

 • Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid
 • Je bouwt spierkracht op en valt af
 • Hardlopen verhoogt de botdichtheid
 • Je verlaagt effectief de stressniveaus in je lichaam
 • Het verbetert je humeur en verhoogt je zelfvertrouwen

3. Fietsen

Fietsen is een fijne sport als je lekker in de buitenlucht wilt bewegen, maar het kan natuurlijk ook prima binnen. Hiervoor heb je alleen een goede hometrainer nodig, zoals de FitBike Ride 6 iPlus. Fietsen is een solo sport, maar kan evengoed een teamsport zijn.

Je kunt het alleen doen, met een sportmaatje of zelfs met een hele groep. Hierdoor is het ook een mooie sport als je van afwisseling houdt. Voor mensen die snel last krijgen van de gewrichten is fietsen vaak ook een goede optie, vooral omdat de belasting op de gewrichten beperkt blijft. Fietsen, zowel binnen als buiten, biedt interessante voordelen, zoals:

 • Fietsen helpt je om effectief af te vallen
 • Het is een low-impact vorm van lichaamsbeweging
 • Fietsen helpt bij het voorkomen van beroerten en hartaanvallen
 • Het is een goede oefening voor mensen met artritis
 • Fietsen helpt bij het tegengaan van klachten door depressie

4. Boogschieten

Boogschieten behoort tot de solo sporten waar je wellicht niet als eerst aan denkt. Deze sport behoort tot de individuele sporten waar je veel behendigheid voor nodig hebt. Het draait deels om precisie en deels om kracht.

De sport boogschieten

Met deze sport kun je jezelf gemakkelijk uit blijven dagen, door de schijf aan te passen of steeds op een andere afstand te plaatsen. Boogschieten biedt goede voordelen, waaronder:

 • Je verhoogt je behendigheid
 • De hand-oogcoördinatie verbetert
 • Je traint verschillende spiergroepen tegelijk
 • Het wordt als een ontspannen sport ervaren
 • De sport blijft uitdagend

5. Klimmen

Klimmen behoort tot de individuele sporten waar je wel wat durf voor nodig hebt. Als je last hebt van hoogtevrees, dan valt deze sport vanzelfsprekend af. Hou je van sporten in de lucht en ben je niet bang om je op grotere hoogten te begeven? Dan is dit misschien wel een mooie, uitdagende solo sport voor jou.

Je kunt natuurlijk gaan klimmen in een klimcenter, maar er zijn ook mogelijkheden om buiten te klimmen. Nederland is een relatief vlak land. Toch kun je op meerdere locaties in het land een klimparcours afleggen als je dat wilt. Klimmen biedt onder meer de volgende voordelen:

 • Het verhoogt je kracht en grip
 • Je verbrand veel calorieën
 • Klimmen verbetert je zelfvertrouwen
 • Je spreekt al je spiergroepen aan
 • Het verbetert je balans

6. Skaten

Skaten kan natuurlijk ook eigenlijk altijd en overal. Door heel Nederland zijn er fijne wandel- en fietspaden te vinden die ook prima op skates af te leggen zijn. Daarnaast zijn er uiteraard skateparken en zijn er ook sportverenigingen waarbij je lekker binnen kunt skaten als het slechter weer is.

Het is wel belangrijk om goede skates te kopen, zodat je op een comfortabele manier langere afstanden af kunt leggen. Skaten biedt meerdere voordelen, zoals:

 • Je traint bijna al je spiergroepen tegelijk
 • Het verbetert de flexibiliteit van je gewrichten
 • Je verbetert je algehele balans
 • Skaten helpt je om je hart gezond te houden
 • Je werkt effectief aan je been- en buikspieren

7. Boksen

Boksen behoort tot de individuele sporten die je zowel helemaal alleen als met een tegenstander kunt uitvoeren. Je kunt de boksring instappen met een tegenstander, maar je kunt natuurlijk ook met een boksbal of -zak aan de slag.

De sport boksen

Dit hoeft overigens ook niet in een sportschool als je dat niet wilt. Het kan ook prima thuis. In de basis valt boksen onder de solo vechtsporten. Deze sport bied diverse interessante voordelen, zoals:

 • Het verbetert je hartgezondheid
 • Boksen verlaagt je bloeddruk
 • Het helpt je stressniveau te verlagen
 • Het boost je hele lichaamskracht
 • boksen is effectief voor het afvallen

8. Bodybuilden

Bodybuilden is een solo sport die je moet liggen. De één houdt ervan om lekker spieren op te bouwen, terwijl de ander er eigenlijk helemaal niet zo van houdt. Wil jij je lichaam steeds sterker maken en effectief werken aan spieropbouw?

Dan kan bodybuilden de perfecte solo sport voor jou zijn. Het mooie is ook wel dat je kunt bodybuilden in een sportschool, maar je kunt er ook thuis mee aan de slag, bijvoorbeeld met behulp van een krachtstation. Hier kun je overigens het beste krachtstation voor thuis vinden van dit moment! Bodybuilden biedt je onder meer de volgende voordelen:

 • Het verbetert je algehele gezondheid
 • Bodybuilding boost je zelfvertrouwen
 • Het geeft je meer controle over lichaam én geest
 • Bodybuilding verbetert je slaappatroon
 • Het helpt om depressieve klachten aan te pakken

9. Freerunnen en Parkour

Freerunnen en parkour behoren tot de nieuwste, alternatieve sporten. Deze individuele sport wordt vooral door jongeren uitgevoerd. Het is dan ook belangrijk dat je goed fit, lenig en flexibel bent om deze sporten uit te kunnen oefenen.

De beide individuele sporten worden meestal met elkaar gecombineerd en kunnen binnen worden uitgevoerd, in een speciaal hiervoor ingerichte sportruimte, maar natuurlijk ook buiten.

Freerunnen en parkour draaien om het afleggen van een uitdagende route, waarbij je onder meer hoog en ver moet springen, moet rollen en moet rennen. Je profiteert van diverse voordelen, zoals:

 • Je spreekt al je spiergroepen aan
 • Het is heel gezond voor je hart en longen
 • Je houd je lichaam in topconditie
 • Elk parcours is optimaal uitdagend
 • Er komt flink wat spanning bij kijken

10. Gymnastiek

Gymnastiek behoort tot de meest veelzijdige individuele sporten. Er zijn namelijk veel soorten gymnastiek, van heel intensief tot vooral ontspannend. Denk onder meer aan turnen, aan ritmische gymnastiek, aerobics, acrobatische gymnastiek en trampolinespringen.

De sport turnen

Op de vloer, op de balk, op de ezel of op het paard.. Het kan allemaal. Hierdoor vind je gemakkelijk een vorm van solo sport die goed bij je past. Gymnastiek biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Je verbetert je balans
 • Het helpt je effectief je figuur te verbeteren
 • Je spreekt meerdere spiergroepen aan
 • Het verhoogt je zelfvertrouwen
 • Je verbetert je flexibiliteit

Er zijn nog veel meer individuele sporten

Natuurlijk zijn er nog veel meer alternatieve, individuele sporten waar je mee aan de slag kunt. Denk onder meer aan skateboarden, snowboarden of skiën, surfen of zeilen. Er zijn veel sporten die je alleen uit kunt voeren of met een tegenstander.

Diverse solo sporten zijn ook gemakkelijk thuis uit te voeren, eventueel met behulp van diverse fitnessapparaten. Neem gerust ook eens mijn reviews door om ideeën op te doen.

Ontdek jouw favoriete solo sporten!

Solo sporten zijn ideaal voor mensen die het niet prettig vinden om in een team te sporten. Om het individuele sporten goed vol te houden is het wel belangrijk dat je echt leuk vindt wat je doet. Weet je nog niet welke solo sport goed bij jou past?

Ga er dan gewoon een aantal uitproberen en je ontdekt snel waar je voorkeur ligt. Natuurlijk kun je ook een goed sportschema maken waarin je meerdere individuele sporten met elkaar combineert. Dit is zeker ook een goed idee als je wilt afvallen, vooral omdat je met verschillende sporten ook verschillende spiergroepen aanspreekt.

Voor iedereen zijn er leuke individuele sporten voor buiten en binnen te vinden, dus ontdek welke solo sport bij jou past en ga ermee aan de slag!


Misschien ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *