
Hoofdpijn en misselijk na sporten komt relatief vaak voor, maar kent niet altijd dezelfde oorzaak. Goed om te weten is wel dat je er in de meeste gevallen zelf iets aan kunt doen om het te voorkomen.
Hoofdpijn en misselijk na sporten kunnen ervoor zorgen dat je de moed verliest om door te gaan met sporten. Dit is zonde. Laat je niet saboteren door je eigen lichaam, maar onderzoek waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.
Op kennisbron Krachtttraininginfo.nl vertel ik je graag meer over hoofdpijn en misselijk na sporten, zodat je alle informatie bij de hand hebt om actie te kunnen ondernemen. Je kunt dan gewoon weer lekker sporten zonder hoofdpijn te krijgen of misselijk te worden.
Inhoudsopgave
Hoofdpijn en misselijk na sporten: het verband
Sommige mensen krijgen alleen hoofdpijn na het sporten. Het is dan ook zo dat hoofdpijn na het sporten het meest voorkomt. Hoofdpijn en misselijk na sporten is geen vreemde combinatie. Zeker mensen die al eens migraine hebben ervaren zullen dit begrijpen.
Het is namelijk zo dat er een sterk verband bestaat tussen hoofdpijn en misselijkheid. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn die, naast de hoofdpijn zelf, meerdere symptomen veroorzaken.
Eén van de meest voorkomende symptomen die mensen bij hoofdpijn ervaren is misselijkheid. Daarnaast komen bijvoorbeeld ook duizeligheid en lichtgevoeligheid voor. Het is vaak hevige hoofdpijn die ook misselijkheid veroorzaakt.
Waarom hoofdpijn en misselijk na sporten?
Er zijn mensen die altijd last hebben van hoofdpijn en misselijkheid na het sporten, maar er zijn ook mensen die hier eigenlijk nooit last van hebben. Hoe komt dit? Uiteraard heeft dit op de eerste plaats met je lichaam te maken.
De ene persoon is nu eenmaal kwetsbaarder voor hoofdpijnen dan de andere. Toch, als je last hebt van hoofdpijn en misselijkheid na het sporten, dan werkt dit behoorlijk demotiverend. Steeds hoofdpijn na het sporten zorgt er uiteindelijk voor dat je stopt met sporten, terwijl je dit juist wel nodig hebt om je gezondheid op peil te houden.
Het is belangrijk om te weten dat er meerdere oorzaken zijn van hoofdpijn en misselijkheid na het sporten. Natuurlijk bespreek ik de belangrijkste oorzaken met je.
Inspanningshoofdpijn na het sporten
Hoofdpijn en misselijk na sporten zou heel goed te maken kunnen hebben met de inspanning die je levert tijdens het sporten. We spreken dan van inspanningshoofdpijn, een veel voorkomende soort hoofdpijn.
Deze hoofdpijn kan door een zware training worden veroorzaakt, maar bijvoorbeeld ook door een zware hoestbui. Je kunt al tijdens het sporten last krijgen van deze inspanningshoofdpijn, maar die kan ook pas na het sporten gebeuren. Het gaat om een pulserende hoofdpijn die zich meestal voordoet aan de zijkanten van het hoofd, bij de slapen.
Symptomen van inspanningshoofdpijn na het sporten
Er zijn experts die denken dat inspanningshoofdpijn na het sporten wordt veroorzaakt door de bloedvatvernauwing die tijdens het sporten optreedt. Dit wordt primaire inspanningshoofdpijn genoemd.
Secundaire inspanningshoofdpijn treedt op dezelfde wijze op, maar is vaak gekoppeld aan een onderliggende aandoening. In de meeste gevallen ervaar je bij inspanningshoofdpijn na het sporten ook één of meer van de volgende symptomen:
- Misselijkheid en overgeven
- Stijfheid in de nek
- Problemen met het gezichtsvermogen
Inspanningshoofdpijn na het sporten voorkomen
Natuurlijk wil je inspanningshoofdpijn na het sporten voorkomen. Je kunt op de eerste plaats proberen om voor en tijdens het sporten extra te drinken. Het extra vocht kan helpen hoofdpijn en misselijkheid na het sporten te voorkomen.
Je kunt ook de intensiteit van je trainingen wat omlaag brengen om te ontdekken of dat helpt. Wanneer deze zaken niet helpen, dan is het verstandig om het probleem eens bij je huisarts voor te leggen.
Hoofdpijn en misselijk na het sporten door uitdroging
Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid na het sporten door uitdroging. Veel sporters zijn tijdens het sporten zo met de training bezig, dat zij niet goed in de gaten hebben dat zij veel transpiratievocht verliezen.

Tijdens het sporten ontstaat er veel vochtverlies, zeker bij diverse soorten krachttraining, waardoor het belangrijk is om dit vocht aan te vullen. Doe je dit niet? Dan kan hoofdpijn en misselijk na het sporten een gevolg zijn.
Verlies je meer vocht dan je opneemt? Dan kun je gemakkelijk last krijgen van hoofdpijn tijdens of na het sporten. Hoofdpijn is over het algemeen het eerste symptoom van uitdroging.
Symptomen van hoofdpijn door uitdroging
Ervaar je hoofdpijn door uitdroging, dan ervaar je in de meeste gevallen ook andere symptomen. Je kunt hierbij denken aan de volgende symptomen:
- Dorst
- Duizeligheid
- Droge huid
- Misselijkheid
- Constipatie
- Vermoeidheid
- Droge ogen
- Droge mond
Bij ernstigere uitdroging kun je de volgende symptomen, naast hoofdpijn, ervaren:
- Extreme dorst
- Verminderd zweten
- Lage bloeddruk
- Snelle hartslag
- Donkergekleurde urine
- Snel ademhalen
- Diepliggende ogen
- Verschrompelde huid
- Koorts
Het voorkomen van hoofdpijn door uitdroging
We moeten hier serieus over zijn. Ernstige uitdroging tijdens het sporten kan tot zeer ernstige gevolgen leiden. Een ernstige uitdroging is altijd een medisch noodgeval die kan leiden tot een hartinfarct. Het kan dan ook fataal aflopen.
Het voorkomen van hoofdpijn door uitdroging tijdens het sporten is dan ook een must. Drink veel voordat je begint met trainen en vergeet ook niet om tijdens het sporten te drinken.
Je kunt gebruik maken van speciale sportdrankjes die ervoor zorgen dat je het vocht beter vasthoudt. Toch, blijf altijd drinken tijdens het trainen!
Hoofdpijn en misselijk na sporten in de zon
Veel mensen krijgen last van hoofdpijn en misselijkheid na sporten in de zon. Blootstelling aan de zon kan bij sommige mensen al voor hoofdpijn zorgen zonder dat zij veel doen. De warmte zorgt voor een gevoel dat vaak ervaren wordt als druk op het hoofd.

Sporten in de zon is eigenlijk alleen verstandig als de buitentemperatuur niet te hoog ligt en de zonnekracht beperkt is. Is er sprake van een hittegolf en / of een hoge zonnekracht? Sport dan liever binnen of ergens buiten in de schaduw.
De misselijkheid wordt veroorzaakt door de hoofdpijn en is in de meeste gevallen het enige bijkomende symptoom bij deze vorm van hoofdpijn na het sporten.
Hoe kun je hoofdpijn na sporten in de zon oplossen?
Hoofdpijn en misselijk na sporten in de zon kan vrij gemakkelijk worden opgelost. De eerste stap is natuurlijk om naar binnen te gaan of, als dat niet mogelijk is, om een schaduwplek op te zoeken. Doe het even rustig aan en laat je lichaam afkoelen.
Als het kan, ga dan even in een ruimte zitten waar wat minder licht aanwezig is en plaats een koude washand op je voorhoofd en over je ogen. Een paar minuutjes is meestal voldoende om de hoofdpijn te laten zakken. Een lauwe douche kan ook helpen om deze hoofdpijn na het sporten weg te nemen.
Het voorkomen van hoofdpijn door sporten in de zon
Wil je buiten sporten en schijnt de zon? Draag dan in elk geval een zonnebril of zet een hoed of pet op die ervoor zorgt dat je ogen goed beschermd worden. Het voortdurend knijpen met de ogen zorgt ook gemakkelijk voor hoofdpijn.
Is het vrij warm buiten? Leg dan een natte handdoek over je schouders of in je nek. Uiteraard is het belangrijk om goed te drinken tijdens het sporten in de zon.
Voel je dat je het erg warm krijgt, voel je je huid branden of word je kortademig? Stop dan met sporten in de zon en zoek de schaduw op. Zo kun je hoofdpijn door sporten in de zon effectief voorkomen.
Hoofdpijn na het sporten door hypoglykemie
Krijg je alleen last van hoofdpijn na het sporten en niet van misselijkheid? Dan kan het zijn dat er sprake is van een lage bloedsuikerspiegel. Dit noemen we ook wel hypoglykemie.
Eén van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam is glucose, ook wel je bloedsuiker. Wanneer je onvoldoende eet voor het sporten, dan kan je lichaam tijdens het sporten glucose gaan verbranden en dit kan leiden tot een (te) lage bloedsuikerspiegel. Een direct symptoom hiervan is hoofdpijn.
Symptomen van hoofdpijn bij hypoglykemie
Hoofdpijn is één van de eerste symptomen van hypoglykemie. Wanneer je symptomen van een lage bloedsuikerspiegel krijgt, stop dan direct met sporten en eet of drink iets waar minimaal 15 gram koolhydraten in zit. Fruit of een vruchtensap kan voldoende zijn.
Wacht een paar minuten en eet dan iets met wat complexe koolhydraten, zoals volkoren toast. Dit voorkomt dat je opnieuw klachten krijgt. Naast hoofdpijn ervaar je vaak de volgende symptomen van hypoglykemie:
- Schudden of trillen
- Extreem hongerig gevoel
- Duizeligheid
- Zweten
- Wazig zien
- Veranderingen in persoonlijkheid
- Moeite met concentreren
- Desoriëntatie
Het voorkomen van hoofdpijn door hypoglykemie
Je kunt hoofdpijn na het sporten, door een te lage bloedsuiker, voorkomen door de juiste voeding tot je te nemen. Het is altijd belangrijk om je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden.
Zorg voor voedzame, uitgebalanceerde maaltijden en tussendoortjes. Streef naar iets met eiwitten, complexe koolhydraten en vezels om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Vermijd suiker of bewerkte, geraffineerde koolhydraten.
Lees tip: Afslank receptenbijbel review
Hoofdpijn en misselijk na sporten boven je niveau
Hoofdpijn en misselijk na sporten, maar geen van bovenstaande situaties zijn op jou van toepassing? Dan kan het ook zijn dat je gewoon teveel van je lichaam hebt gevraagd tijdens het sporten.
Begin je met cardiotraining na lange tijd niets aan sport gedaan te hebben? Dan kan een langdurige cardiotraining op intensief niveau gewoon een te sterk begin zijn. Je lichaam kan hierop reageren door je hoofdpijn en misselijkheid te bezorgen.
De misselijkheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bonzende hoofdpijn. Het kan aanvoelen of je hoofd steeds opzwelt en weer krimpt, ofwel pulseert, wat heel onaangenaam aan kan voelen.
Voorkom hoofdpijn en misselijkheid door te intensief trainen
Hoofdpijn en misselijkheid door te intensief trainen kun je gemakkelijk voorkomen door gewoon rustig aan te beginnen met sporten. Sporten is iets waar je lichaam aan moet wennen.

Het kan verleidelijk zijn om sterk en intensief te beginnen met sporten, maar vaak doet dit meer kwaad dan goed. Stel een haalbaar schema voor jezelf op, bouw het sporten op, zowel in duur als in intensiteit, en je zal zien dat je veel minder (of helemaal geen) last hebt van hoofdpijn na het trainen.
Leestip: Hoe raak je overtraind
Hoofdpijn en misselijk na sporten: wanneer naar de huisarts?
In de meeste gevallen is hoofdpijn na het sporten niets om je zorgen over te maken, maar vervelend is het natuurlijk wel. Heb je nooit eerder last gehad van hoofdpijn (en misselijkheid) na het sporten, maar ben je wel al lange tijd intensief aan het sporten? Dan is dit een goede reden om de huisarts te bezoeken.
Spontane hoofdpijnklachten na het sporten bij ervaren sporters kan wijzen op een onderliggende oorzaak. Houd je lang last van hoofdpijn na het sporten of lijkt niets ertegen te werken? Dan is het ook goed om een huisarts te bezoeken.
Lees ook mijn recente berichten!
- Bang om naar de sportschool te gaan? 10 waardevolle tips!
- Top 10 excuses om niet te sporten – tips om ermee te stoppen!
- Luisteren naar je lichaam tijdens het sporten: de 10 signalen!
Wacht je vergeet iets!
Laat je mail achter en ontvang direct 20 gratis waardevolle tips die voor verschillende doelen van toepassing zullen zijn!