Hometrainer of spinningfiets?

Lees hier wat het verschil is!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Homertrainer of spinningfiets

Een hometrainer of spinningfiets? Is vaak een vraag die je jezelf afvraagt als je van plan bent om thuis te trainen. Het zijn immers twee effectieve cardioapparaten. Om je conditie te verbeteren, voor je uithoudingsvermogen, vet te verbranden of gewoon om lekker in je vel te zitten.

Maar het kan toch nog lastig worden om eruit te komen welke het meest geschikt is voor jou trainingsdoelen. En misschien wel de belangrijkste vraag: Wat zijn nu precies te verschillen tussen een hometrainer en spinningfiets?

En juist die verschillen zal ik in dit artikel gaan bespreken. Om jou zo meer duidelijkheid te geven. Wat kun je verwachten van deze twee cardioapparaten. En uiteindelijk weet je hoop ik wat het beste bij jou past.

Inhoudsopgave

Waarom een hometrainer of spinningfiets kiezen?

Voordat we beginnen met de verschillen te benoemen. Is het ook belangrijk om te weten waarom een hometrainer of spinningfiets uitstekende keuzes zijn.

Of je nou aan je conditie wilt werken of vet wilt verbranden. Dan is een hometrainer of een spinningfiets een slimme keuze. Met allebei de cardioapparaten kun je daar effectief gebruik van maken.

Cardio heeft een hele positieve werking op ons lichaam en welzijn. Door cardio regelmatig uit te voeren verbeter je de bloedomloop, je longcapaciteit, heeft een positieve werking op de bloeddruk en verkleind de kans op hart en vaatziektes.

Dit zijn een aantal voorbeelden van wat cardio met je lichaam kan doen. Dus een slimme keuze om zo snel mogelijk met een hometrainer of spinningfiets te starten!

De verschillen tussen een hometrainer of spinningfiets

Nu zal je de verschillen gaan lezen van deze twee bekende cardioapparaten. En zo kun je zelf overwegen wat nu precies bij jou past. De hometrainer of toch de spinningfiets? Lees snel verder.

Doortrapsysteem

De grootse verschillen wat onderscheid maakt tussen de hometrainer en spinningfiets is het doortrapsysteem. Als je kijkt naar de spinningfiets zie je dat de trappers aan het vliegwiel vast zitten. Wat ervoor zal zorgen als je wilt stoppen de trapper nog enige tijd door zal draaien.

Bij een hometrainer is dat niet het geval. Hometrainers beschikken over een vrijloopsysteem. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een gewone fiets. Als je besluit om te stoppen zal de trapper ook stoppen en niet mee blijven draaien. In de afbeelding kun je zien hoe het er in de praktijk uitziet.

Vrijloopsysteem hometrainer
Vrijloopsysteem hometrainer
Doortrapsysteem spinningfiets
Doortrapsysteem spinningfiets

Voor de meeste kan een doortrapsysteem handig zijn. Doordat de trappers doordraaien ben je vaak geneigd om toch even langer door te zetten. Het kan immers gemotiveerder werken!

De houding

Je houding op een hometrainer en spinningfiets zijn anders. Bij een hometrainer zit je vrij rechtop net zoals op je eigen fiets. Alleen nu kom je dan niet vooruit.

Bij een spinningfiets zit je meer voorovergebogen. Dat kun je vergelijken als je op een racefiets zit. Een stevige work-out op een spinningfiets kan ook heel explosief zijn.

Zadel

De volgende verschillen zitten in het zadel: Bij een hometrainer is het zadel vaak wat breder en het zit vaak ook iets comfortabeler. Bij een spinningfiets is het zadel dunner en smaller. Zoals bij een racefiets ook het geval is.

De voorgeprogrammeerde programma’s

Op een hometrainer kun je vaak nog voorgeprogrammeerde programma’s vinden. En kan het apparaat uit zichzelf de intensiteit aanpassen naar jou intensiteit. Bij een spinningfiets zijn vaak geen programma’s te vinden en zal je handmatig de intensiteit moeten verstellen.

Lees ook: Cardiotraining op de hometrainer

De blessurekans

Een blessure oplopen is bij een spinningfiets eerder aan de orde als je er niet voorzichtig mee omgaat. De reden is omdat het trapsysteem anders is als bij een hometrainer.

Beenblessure

Als je besluit om te stoppen met trappen bij een hometrainer dan zal dat vrijwel per direct lukken. De trapper zal stoppen met draaien. Bij een spinningfiets zullen de trappers nog even doordraaien. Voorzichtigheid is dus nodig bij een spinningfiets!

Gebruikersgemak

De hometrainer en spinningfiets kun je allebei makkelijk gebruiken. Alleen het verschil zit in het opstappen van de hometrainer of spinningfiets. Bij de hometrainer heb je een vrij lage opstap. Wat bij een spinningfiets iets hoger ligt.

Waar het op neer komt is dat als je moeilijk ter been bent of last hebt van een blessure, dan is de hometrainer een betere oplossing als een spinningfiets.

Voor wie is de hometrainer geschikt?

Zoals je ziet zijn er enkele verschillen tussen een hometrainer en een spinningfiets. Maar wanneer is de hometrainer het meest geschikt? De hometrainer is geschikt als je:

 • Af wilt vallen
 • Stadsfiets ervaring wilt
 • Beginners
 • Gebruik wilt maken van programma’s
 • Moeilijk ter been bent
 • Wilt revalideren
 • Stuur en zadel wilt verzetten
 • Comfortabel wilt sporten
 • Conditie wilt opbouwen
 • Je gezondheid wilt verbeteren

Als je jezelf terug kunt vinden in de benoemde punten dan is de hometrainer wellicht meer geschikt voor jou!

Voor wie is de spinningfiets geschikt?

Nu dat je weet wanneer de hometrainer het best bij jou past. Is het nu belangrijk om te kijken bij welke punten een spinningfiets meer bij jou past. De spinningfiets past het best bij je als:

 • Je tot het uiterste wilt gaan
 • Explosieve trainingen wilt
 • Voor gevorderde
 • Doortrapsysteem wilt
 • Af wilt vallen
 • Conditie wilt opbouwen
 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Racefiets ervaring
 • Gezondheid wilt verbeteren          

Juiste keuze maken!

Nu zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met de vragen die je had. Over wat nu precies de verschillen zijn tussen een hometrainer en een spinningfiets.

En ook wat voor jou het meest geschikt is. Het zijn allebei uitstekende cardioapparaten met allebei goede eigenschappen. Welke je ook kiest, het is al een hele goede keuze om aan een cardioapparaat te beginnen. Het zal ten goede komen van je algemene gezondheid en fitheid!

Nu is het aan jou om de juist keuze te maken voor wat het beste bij jou doelstellingen en wensen past. Bekijk goed de eigenschappen en de verschillen van de hometrainer en spinningfiets. En ga voor de juiste keuze, zodat je met plezier kunt gaan sporten!


Misschien ook interessant voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.