Hometrainer kopen? Lees eerst de belangrijkste kooptips!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
mm
Hometrainer kopen

Je wilt een hometrainer kopen, maar welke kies je? Het is logisch dat de keuze niet 1-2-3 gemaakt is. Tegenwoordig zijn er zo veel hometrainers dat het lastig kan zijn om te bepalen welke nu wel en niet goed voor je is. In de basis is iedere hometrainer prima, zolang de kwaliteit goed is.

Toch, misschien heb je wel specifieke wensen betreft het formaat, het gewicht of de connectiviteit. Waar moet je nu precies op letten als je een hometrainer wilt kopen, zodat je precies weet welke hometrainer goed bij je past? Krachttraininginfo.nl geeft je handige tips om te gebruiken in jouw zoektocht naar de ideale hometrainer.

Waarom maakt het uit welke hometrainer je koopt?

Een hometrainer is een hometrainer. Wat maakt het uit welke hometrainer je koopt? Voor sommige mensen maakt dit inderdaad niet veel uit. Als je alleen basisfuncties wilt, dan kun je in principe voor elke hometrainer van goede kwaliteit kiezen.

Deze laatste toevoeging is zeker belangrijk, want helaas zijn er ook hometrainers van slechte kwaliteit op de markt. Wanneer je wel extra eisen hebt, dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Daarnaast is het vooral ook belangrijk dat een hometrainer goed bij je past. Denk hierbij aan het formaat, het gewicht en het maximaal belastbare gewicht van de hometrainer. Dit zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op je keuze.

Wat zijn de belangrijkste factoren om op te letten?

Wil je een hometrainer kopen die gewoon goed past bij jou en jouw specifieke doeleinden voor thuis sporten? Dan zijn er toch wel een aantal factoren waar je extra goed op wilt letten. Je kunt uiteindelijk alleen het beste uit je trainingen halen als je deze kunt uitvoeren op een fitnessapparaat dat goed bij je past.

Natuurlijk geef ik je graag inzicht in een aantal factoren die belangrijk zijn als je een hometrainer wilt kopen. Met behulp van deze punten weet jij al ongeveer welke hometrainer goed bij je past voor lekker thuis sporten.

1. Welke hometrainer heeft het juiste formaat?

Een goed eerste punt om op te letten als je een hometrainer wilt kopen is het formaat. Dit geldt natuurlijk zeker wanneer je een beperkte ruimte hebt om de hometrainer te plaatsen. Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar en onder de varianten vinden we modellen die vooral de hoogte in gaan en modellen die vooral de lengte in gaan.

Heb je een beperkte ruimte, dan is het meestal wenselijk om een hometrainer te kopen die meer de hoogte in gaat. Dit zijn de modellen waarop je ook wat meer rechtop zit in plaats van voorover gebogen. Zeker als je snel last hebt van rugklachten kan dit ook de beste optie zijn.

2. Een hometrainer kopen met een passend gewicht

Als je de hometrainer eenmalig ergens plaatst en je hoeft deze niet meer te verplaatsen, dan maakt het gewicht wellicht niet veel uit. Toch, als je de hometrainer met regelmaat moet verplaatsen, bijvoorbeeld omdat deze voor een kast moet staan waar je wel eens iets uit nodig hebt, dan kan het prettig zijn om een hometrainer te kopen die wat lichter in gewicht is.

Wil je wel een wat zwaarder model hebben, bijvoorbeeld omdat je van plan bent om heel intensief te gaan trainen, maar moet de hometrainer wel makkelijk te verplaatsen zijn? Dan is het goed om te weten dat er ook zwaardere modellen zijn die aan een enkele zijde voorzien zijn van wieltjes. Dit vergemakkelijkt het verplaatsen als dat nodig is voor comfortabel thuis sporten.

3. Wil je een hometrainer of een spinner?

Een goed punt om rekening mee te houden is dat een hometrainer niet hetzelfde is als een spinner, terwijl de termen vaak wel door elkaar worden gebruikt. Het is dus goed om voor jezelf te bepalen wat je precies zoekt.

Hometrainer en spinner
Hometrainer en Spinner

Wil je flink intensief trainen, in een houding die je ook aanneemt op een racefiets, en met een behoorlijke weerstand? Kies dan voor een spinner. Wil je wat minder intensief trainen, maar vooral in beweging blijven, in een houding die je ook aanneemt op een gewone recreatiefiets of stadsfiets? Kies dan voor een hometrainer.

Ben je er nog niet uit welke het beste bij jou past? Dan is deze blog wellicht interessant voor jou, een spinner of hometrainer kopen>>

4. Een goed maximaal vermogen

Wil je een hometrainer kopen, dan is het zeker ook aan te raden om te kijken naar welke hometrainer welk maximaal vermogen heeft. Het maximale vermogen van een hometrainer wordt in Watt weergegeven en geeft eigenlijk het maximale remvermogen aan.

Afhankelijk van je trainingsdoelen heb je verschillende krachtniveaus nodig. Denk bijvoorbeeld aan simulatie van bergop fietsen of sprints. Het vermogen van de hometrainer moet voldoende zijn om tegemoet te komen aan jouw specifieke trainingsdoelen. Om een zo breed mogelijk scala aan trainingen te kunnen doen kun je het best een hometrainer kopen met een maximaal vermogen boven de 700 Watt.

5. Soepelheid van de trapbeweging

Hoe vloeiend het trappen is hangt af van het remsysteem en het gewicht van het vliegwiel. Dit geldt voor spinners nog meer dan voor hometrainers. Modellen die zijn voorzien van vloeistofremmen zijn vaak stiller en soepeler dan de elektromagnetische versies, waardoor ze ook meer de sensatie van het trainen op een echte fiets benaderen.

Daarnaast bieden ze een hogere trapweerstand, waardoor je in staat bent om steilere hellingen te simuleren. Met het mechanisch wiel kun je de weerstand eenvoudig aanpassen. Voor een goede soepelheid van de trapbeweging is het dus vooral ook belangrijk om te letten op de remmen.

Daarnaast speelt ook kwaliteit hierin een rol. Lage kwaliteit hometrainers hebben vaak een (kleine) afwijking in het trapmechanisme, waardoor je last hebt van een ‘tik’ in de trappers tijdens het fietsen.

6. Opties met betrekking tot connectiviteit

Bedenk voor jezelf op welke manier jij het liefst wilt gaan trainen. Is het voor jou alleen belangrijk dat je kunt fietsen of wil je aan de slag met interactieve ervaringen op de hometrainer? Je kunt je trainingssessies een stuk interessanter en leuker maken met behulp van software en apps voor interactieve ervaringen.

Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus

Hierbij kun je denken aan real world video’s of virtuele races. Als je hiervan gebruik wilt maken, dan heeft de hometrainer ingebouwde sensoren nodig of moeten ze geschikt zijn om zelf uit te rusten met externe sensoren. Daarnaast moet het mogelijk zijn om de hometrainer te connecten, bijvoorbeeld middels Bluetooth. Voor velen wordt het thuis sporten leuker en makkelijker vol te houden als de ervaring interactief is.

7. Het maximaal belastbare gewicht

Deze tip is niet voor iedereen relevant, maar het kan zeker wel een belangrijk aandachtspunt zijn. Ik heb het over het maximaal belastbare gewicht. Als je zelf relatief licht van gewicht bent, dan hoeft dit geen rol te spelen.

Toch, een gewicht van 85 kilo kan aan de lage kant zijn voor jouw lengte en bouw, en er zijn hometrainers die een maximaal belastbaar gewicht van 80 kilogram hebben. Je kunt ook een hometrainer kopen met een maximaal belastbaar gewicht van 100 kilogram of bijvoorbeeld 120 kilogram. Dit verschilt per model, dus let hier goed op.

8. Verbeter het sportcomfort door zadel en stuur

Of je nu lange of korte sessies op de hometrainer wilt doorbrengen, het sportcomfort is altijd een belangrijk punt om op te letten. En dit kun je grotendeels doen door een fijn fietszadel, zoals bijvoorbeeld een gelzadel.

Maar ook een zadel en stuur die de mogelijkheid bieden om het in laagte én hoogte te kunnen verstellen! Door het juist afgestelde zadel en stuur kun je jezelf een goede houding aanmeten. Dit zorgt voor een fijne cardiosessie wat zeker ten goed zal komen van het sportcomfort.

Tegelijkertijd voorkom je zo ook vervelende sportblessures. Wanneer je een vrij lange lichaamslengte hebt is het helemaal belangrijk om in de gaten te houden dat je het zadel en stuur voldoende kunt verstellen. Namelijk niet alle hometrainers zijn gericht op langere personen.

Op de meeste hometrainers heb je de mogelijkheid om het zadel in hoogte te verstellen maar ook in horizontaal. Het stuur geeft ook in sommige gevallen de mogelijkheid om het licht te kantelen en om omhoog en omlaag te verstellen. De juiste houding is dat je benen licht gebogen zijn wanneer je voeten zich op het laagste punt bevinden, de trappers.

9. De crank

De laatste tip die belangrijk is om naar te kijken is de crank! De crank is als het ware het verbindingsstuk tussen trapper naar de aandrijfas. De crank kan namelijk uit meerdere onderdelen bestaan uit één deel, twee delen of zelfs drie onderdelen!

Kort gezegd, wanneer de crank uit meerdere onderdelen bestaat, dan is de kwaliteit beter als een crank dat uit maar één onderdeel bestaat. Dit doordat wanneer de crank slijtage vertoont je deze dan makkelijker kan vervangen.

Let er overigens wel op dat bij een crank die uit meerdere onderdelen bestaat, het prijskaartje ook duurder zal zijn. Je zal voor jezelf moeten overwegen hoe belangrijk de crank voor jou is.

Een hometrainer kopen die bij je past

Je wilt een hometrainer kopen die optimaal bij jouw en je trainingsdoelen past. Dan zijn bovenstaande factoren belangrijke punten om op te letten en te overwegen. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je aandacht aan wilt besteden.

Heel belangrijk is natuurlijk de kwaliteit. Bedenk je dat kwaliteit en prijs niet altijd in verhouding hoeven te staan. Duurder is niet per definitie beter. Het is beter om wat online beoordelingen te lezen van mensen die het betreffende model eerder hebben gekocht.

FitBike Ride hometrainer

Zij bieden de meest betrouwbare mening die er te vinden is. Daarnaast wil je natuurlijk een hometrainer kopen tegen een bedrag dat binnen je budget past. Binnen iedere prijsklasse zijn er goede hometrainers te vinden. Juist daarom is het altijd aan te raden om voldoende onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Je eerste optie is zelden je beste optie.

Is een hometrainer online bestellen verstandig?

Een hometrainer kopen kan natuurlijk in een fysieke winkel, maar dit kan tegenwoordig ook prima online. Is een hometrainer online bestellen nu wel verstandig? Ja hoor, in principe kan dit prima. Zorg er dan uiteraard wel voor dat je zeker weet dat het model van je keuze echt goed bij je past.

Je kunt een hometrainer online bestellen bij verschillende webwinkels. Bedenk je dat niet elke webwinkel betrouwbaar is en dat ook niet elke webwinkel dezelfde prijzen hanteert. Vergelijk dus goed én stel zeker dat een webwinkel betrouwbaar is voordat je een bestelling plaatst.

Als je alles goed hebt gecontroleerd, dan kun je zorgeloos een hometrainer online bestellen. We leven immers in een maatschappij die steeds meer ‘online’ aan het worden is. Er is dus niets mis met het online bestellen van een hometrainer, zolang je zeker bent van je keuze en de betrouwbaarheid van de webwinkel.

Hometrainer kopen? Ontdek welke hometrainer het best bij jou past!

Wil jij een hometrainer kopen en zeker weten dat je een goed model van hoge kwaliteit koopt? Dan help ik je natuurlijk graag op weg. Neem eens een kijkje bij mijn reviews op Krachttraininginfo.nl. Ik heb meerdere eerlijke reviews geschreven over diverse soorten hometrainers en spinners. Deze hometrainer reviews zijn gebaseerd op zowel onderzoeken en beoordelingen van anderen als mijn eigen ervaringen. Zo weet je altijd zeker dat je een goede keuze maakt.


Bekijk de hometrainer reviews!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *