
Hoe vaak buikspieren trainen om echt een sixpack te krijgen of om je taille mooier zichtbaar te maken? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Helaas is er niet altijd een duidelijk antwoord op te geven.
Krachttraininginfo.nl geeft antwoord op alle vragen die te maken hebben met sport, conditie, afvallen en meer. Vandaag ga ik dieper in op de vraag: ‘Hoe vaak buikspieren trainen voor resultaat?’ en geef ik je tips en adviezen om echt te genieten van een goed resultaat van al je inzet.
Inhoudsopgave
Hoe vaak buikspieren trainen: het korte antwoord
Veel mensen willen weten hoe vaak je buikspieren moet trainen. Wanneer je online op zoek gaat naar antwoorden, dan kom je veel verschillende antwoorden tegen. Er zijn erbij die dagelijkse buikspieroefeningen aanraden, andere houden het op eens per week.
Het is dan ook zo dat hoe vaak je buikspieren moet trainen samenhangt met het doel dat je wilt bereiken. Wil je enkel wat afvallen rond de buik of wil je echt een sixpack kweken, bijvoorbeeld? Als we kijken naar het korte, wetenschappelijke antwoord op de vraag ‘Hoe vaak buikspieren trainen’ dan komen we uit op 2 tot 3 maal per week.
Frequentie van buikspieroefeningen is vaak onduidelijk
Hoe vaak buikspieroefeningen herhaald moeten worden is vaak onduidelijk. Toch laten veel onderzoeken zien dat bovenstaande frequentie, dus 2 tot 3 maal per week, het meest effectief is. Hierbij maakt het niet uit of je wilt afvallen of dat het je gaat om een sixpack kweken.
Hoe komen wetenschappers nu uit op 2 tot 3 maal per week als het gaat om hoe vaak je buikspieroefeningen moet herhalen? Dit is eigenlijk gewoon een combinatie van twee overtuigingen. Sommige mensen geloven dat de buikspieren net als elk ander lichaamsdeel moeten worden getraind, dus meestal 2 keer per week.
Anderen geloven dat de buikspieren meer frequente training aankunnen, zoals 3 keer per week of gewoon om de dag. Hier halen wetenschappers hun antwoord uit. Enkel in de fitnessbranche zijn er mensen te vinden die aanraden om elke dag buikspieroefeningen te doen.
Zijn buikspieren echt anders dan andere spieren?
Het feit dat het moeilijk is om te bepalen hoe vaak je buikspieren moet trainen komt mede vanuit de gedachte dat buikspieren totaal anders zijn dan andere spieren in het lichaam. Maar, is dit wel echt zo? Er wordt vaak gezegd dat er hoge trainingsfrequenties en ultra hoge herhalingen nodig zijn om iets te bereiken.

Het is absoluut waar dat sommige spieren een ander vezeltype hebben dan andere spieren in het lichaam. Ook je genen hebben hier invloed op, dus dit is voor iedereen persoonlijk. Toch, in termen van spiercelstructuur, fysiologie en functie lijken de buikspieren erg op andere spieren. Wel is het zo dat er kleine verschillen te ontdekken zijn tussen buikspieren en andere spieren.
Verschillen tussen buikspieren en andere spieren
Ik kan niet beweren dat buikspieren precies hetzelfde zijn als andere spieren, want er zijn zeker wel een aantal interessante verschillen te noemen. Kijken we bijvoorbeeld naar de biceps, dan zien we dat deze zich rond opbouwen en naar buiten ‘springen’. Dit is niet het geval bij de buikspieren.
Doe je vaak buikspieroefeningen, dan springen je spieren niet naar buiten, en dat is ook niet de bedoeling natuurlijk! Dit komt omdat de buikspieren plat zijn en door peeskruisingen worden gescheiden. Hierdoor worden de buikspieren door buikspieroefeningen niet zo dik, waardoor je juist een platte buik krijgt als de spieren zich ontwikkelen. Wel is het zo dat buikspieren op eenzelfde manier reageren op spiertrainingen.
Hoe vaak buikspieren trainen en herstellen?
Zoals alle spieren in je lichaam moeten ook de buikspieren herstellen na het doen van buikspieroefeningen. Hoe vaak je je buikspieren gaat trainen moet dan ook goed in verhouding staan tot hoe lang je de buikspieren de kans geeft om na de buikspieroefeningen te herstellen.
Na intensieve weerstandstraining wordt spierweefsel afgebroken (microscopische scheurtjes en ontstekingen) en het kost tijd om weer op te bouwen en te herstellen van die trainingsstress. Elke spier in het lichaam, en dus ook de buikspieren, hebben een hersteltijd van 48 uur nodig om volledig te herstellen.
Dit herstel voel je aan het hebben van spierpijn, dat vaak op de tweede dag erger is. Als je net begint met buikspieroefeningen is het daarom goed om je spieren steeds minimaal 2 dagen rust te geven na een intensieve training.
Kun je elke dag buikspieroefeningen doen?
Diverse niet-weerstandsoefeningen, zoals gymnastiekoefeningen en lichaamsgewichtoefeningen, kunnen dagelijks worden uitgevoerd. Vaak worden deze oefeningen gecombineerd met cardiotraining in een lage tot matige intensiteit.

Dit soort trainingen wordt vaak gedaan door sporters die dagelijks push-ups en sit-ups willen doen. Het dagelijks doen van buikspieroefeningen is dus zeker wel mogelijk als je dat wilt, maar het is niet noodzakelijk voor het bereiken van een optimaal resultaat.
Het risico op blessures door overbelasting neemt namelijk toe, terwijl de resultaten van dagelijkse buikspieroefeningen niet per definitie beter zijn of sneller worden bereikt. Met het oog hierop is het dus altijd beter om gewoon 2 tot 3 keer per week buikspieroefeningen te doen.
Hoe vaak buikspieren trainen middels indirecte training?
Weet jij hoe vaak jij je buikspieren aan het trainen bent middels indirecte training? Voor veel mensen is dat namelijk relatief vaak. Als je aan het trainen bent met het volledige lichaamsgewicht, dan werk je waarschijnlijk al meer aan je buikspieren dan je denkt.
De spieren van je core en buik trekken samen wanneer je oefeningen doet die geen directe buikspieroefeningen zijn. Denk onder meer aan het doen van front squads, deadlifts, pull-ups, overhead presses en rows. Al deze oefeningen spreken je buikspieren indirect aan.
Hoe vaak moet je je buikspieren trainen middels indirecte training? Simpel! Je kunt ook deze oefeningen het best 2 tot 3 keer per week doen. Dit kun je dus doen op de dagen waarop je geen buikspieroefeningen doet. Zo besteed je toch dagelijks aandacht aan je buikspieren!
Leestip: Strakke Buik Bijbel review
Ik zie geen resultaat van buikspieroefeningen!
Eigenlijk is het niet genoeg om te weten hoe vaak je buikspieren moet trainen om resultaat te zien. Dit blijkt ook uit het feit dat veel mensen klagen over de resultaten. Ik hoor vaak “Ik zie geen resultaat van buikspieroefeningen!” of “Voor mij werken buikspieroefeningen niet!”
Buikspieroefeningen werken, voor iedereen, maar resultaten worden niet alleen zichtbaar door vaak buikspieroefeningen te doen. Als er een laagje vet over je spieren ligt, dan kunnen je buikspieren heel sterk en ontwikkeld maar toch onzichtbaar zijn. Het laagje vet zit ervoor, waardoor de buikspieren onzichtbaar blijven.

Wil je goed gedefinieerde buikspieren? Dan is het dus belangrijk om je lichaamsvet te verminderen. Zorg voor goede spieropbouwende voeding en let op je calorie-inname en verbruik.
Hoe vaak buikspieren trainen: alles op een rij!
Hoe vaak moet je dus de buikspieren trainen en waar moet je verder rekening mee houden? We hebben alle belangrijke punten doorgenomen. Graag zet ik de belangrijkste aandachtspunten nog even voor je op een rij:
- Train je buikspieren zoals je ook de andere spieren in je lichaam traint. Voor de meeste mensen betekent dit dat je 2 tot 3 maal per week buikspieroefeningen doet. In geen geval is het verstandig om meer dan 3 keer per week / om de dag volledig te focussen op het doen van buikspieroefeningen.
- Kijk altijd hoe je reageert op de buikspiertrainingen. Het is goed om rustig aan te beginnen en op te bouwen. Dit voorkomt blessures door overbelasting, die heel pijnlijk kunnen zijn en lang aan kunnen houden. Start rustig en geef jezelf de tijd om aan de buikspiertrainingen te wennen.
- Bedenk je dat je buikspieren ook worden aangesproken bij het doen van andere soorten sportoefeningen, vooral waarbij je je core ook aanspreekt. Je buikspieren worden hier altijd bij betrokken.
- Wissel je buikspieroefeningen goed af. Je hebt niet alleen te maken met de buikspieren die voor op de buik zitten, maar bijvoorbeeld ook met de spieren aan de zijden van je buik. Deze moet je ook aanspreken. Leg dus ook focus op je zijden, of je taille, en zorg ervoor dat je zowel de hoge als de lage buikspieren aanspreekt. Dit doe je het best door gewoon verschillende soorten buikspieroefeningen in je schema op te nemen.
- Let goed op je voeding. Je kunt je buikspieren optimaal ontwikkelen en deze toch niet zien, omdat er een laagje vet overheen ligt. Het verlagen van je vetpercentage is dan ook een voorwaarde om het resultaat van al je inspanningen echt te kunnen zien in plaats van alleen te kunnen voelen. Ga aan de slag met een effectief, vet verbrandend voedingsprogramma.
Tip: Bekijk mijn Afslank Receptenbijbel review eens, dit is een E-Book met enorm handige en makkelijke recepten die ervoor zorgen dat je effectief kunt gaan afvallen, en je buikspieren meer tevoorschijn zullen komen!
Succes met je sixpack kweken of een strakke buik creëren
Wil jij een sixpack kweken of een strakke buik creëren? Dan is het belangrijk om buikspieroefeningen in een juiste frequentie te behalen én te focussen op het verlagen van je vetpercentage. Stel hiervoor een sportschema en een voedingsschema op, zodat je zeker weet dat je er goed mee aan de slag gaat. Zo kun jij gegarandeerd een sixpack kweken of gaan genieten van een lekker strakke buik. Heel veel succes!

Wil je beginnen effectief je buikspieren te trainen met zichtbare resultaten?
Dan bied de Strakke Buik Bijbel de ideale handvaten die je helpen naar een strak getrainde buik! Je zal alle informatie lezen over voeding buikspieroefeningen en nog veel meer! Zodat jij eindelijk een sixpack kunt gaan creëren!
Wacht je vergeet iets!
Laat je mail achter en ontvang direct 20 gratis waardevolle tips die voor verschillende doelen van toepassing zullen zijn!