FitBike Race 2 review: De ideale spinningfiets?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Laatst bijgewerkt op:
mm
FitBike Race 2

Ben je geïnteresseerd in deze vrij unieke spinningbike de FitBike Race 2? Dan heb ik goed nieuws, want in dit artikel de FitBike Race 2 review zal je alle belangrijke punten gaan lezen die zeker niet onbelangrijk zijn voordat je overweegt om deze spinningfiets aan te gaan schaffen.

Als je opzoek bent naar een low budget spinningbike die over handige functies beschikt en waar je verzekerd bent om een uitstekende training op te doen. En waar je langere tijd regelmatig gebruik van kunt gaan maken. Dan is het raadzaam om eerst deze uitgebreide review over de FitBike race 2 goed door te gaan nemen.

Want door deze review door te gaan nemen zal je in staat zijn om voor jezelf te kunnen beslissen of deze wel geschikt voor jou is of dat je toch beter voor een andere spinningbike kunt gaan.

FitBike Race 2 in het kort!

Voordat we beginnen aan de FitBike Race 2 review. Is het belangrijk om voorop te stellen dat het hier om een eenvoudige spinningfiets gaat waar je niet veel luxe functies hoeft te verwachten. Het gaat tenslotte wel over een low budget spinningfiets, maar die toch over een sterke basis beschikt en misschien nog wel net iets meer!

Verder is de FitBike Race 2 een ergonomisch ontwerp, waardoor je een comfortabele houding kunt aan gaan nemen, maar hier later meer over. De FitBike lijn heeft ondertussen een sterke reputatie opgebouwd en domineert al enige tijd onder andere de spinningfiets markt tot op de dag van vandaag nog steeds.

Zo was de FitBike Race 2 ook tijdelijk niet meer verkrijgbaar! En is deze met enkele aanpassingen en verbeterpunten weer te verkrijgen met een uitstekende kwaliteit. Verder zijn de uiterlijke kenmerken ook strak te noemen. De FitBike Race 2 onderscheid zich door het zwart met mooie groene accenten die erin verwerkt zijn. Ik vind het persoonlijk immers ook fijn om een training op een spinningfiets te doen waarvan het design ook een mooie uitstraling heeft. En dat is bij de FitBike Race 2 ook zeker het geval!

De belangrijkste eigenschappen van de FitBike Race 2!

Buitenom dat de spinningfiets een strak design heeft wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is. Zijn de eigenschappen en tenslotte het sportcomfort toch ook wel enorm belangrijk! Laten we meteen de belangrijkste punten gaan doornemen.

Beschikt over een zwaar vliegwiel

FitBike Race 2 het vliegwiel

Dit was een puntje waar ik toch vrij verbaast over was. Namelijk dat de FitBike Race 2 beschikt over een vrij zwaar vliegwiel wat uniek is in deze prijsklasse! En wat je overigens ook weinig terugziet bij low budget spinningfietsen.

Het gewicht van het vliegwiel weegt maar liefst 13 kg. Wat ervoor zorgt dat de bewegingsomloop soepel en natuurlijk aanvoelt. Maar ook een stevige weerstand kan gaan creëren.

Door het gewicht van het vliegwiel is de FitBike Race 2 uitstekend geschikt voor beginners maar ook voor wie net iets meer naar een uitdaging zoekt!

Het weerstandsysteem

Het weerstandsysteem van de FitBike Race 2 word geregeld door de welbekende vilt-blokjes. De werking van de vilt-blokjes is een vrij eenvoudig systeem. Namelijk doordat de vilt-blokjes tegen het vliegwiel aanduwen zal de weerstand gaan toenemen en hierdoor je training zwaarder gaan maken.

Persoonlijk vind ik de magnetische weerstand toch iets fijner, dit doordat het vilt-blokjes systeem een licht suizend geluid kan gaan produceren wat bij het magnetische weerstandsysteem niet het geval is. Nu moet ik wel toegeven dat het qua geluid bij de FitBike Race 2 reuze mee viel en dat ik het niet als storend heb ervaren. Alleen wil de ene persoon geen enkel geluid horen en de ander heeft er nauwelijks moeite mee, dit verschilt uiteraard per persoon.

Een ander eventueel nadeel is dat het weerstandsysteem handmatig versteld dient te worden via de draaikoop die zich op het frame bevind. Wat bij bijvoorbeeld het magnetisch weerstandsysteem niet het geval is en het via het display kan worden versteld. Het verschil hierin is wel weer dat het prijs kaartje van een magnetisch weestandsysteem hoger zal liggen.

Eenvoudige trainingscomputer

Ook beschikt de FitBike Race 2 over een trainingscomputer. Dit is overigens wel een eenvoudige trainingscomputer, waar je niet heel veel mee kunt doen qua luxe functies. Het is wel mogelijk om eenvoudig en overzichtelijk je trainingsgegevens af te lezen, zoals: Snelheid, afstand, tijd en calorieënverbruik! Wat zeker een belangrijke basis is om inzicht te hebben in je trainingsgegevens.

Trainingscomputer FitBike Race 2

Een geruisloze V-belt

De aandrijving van een spinningfiets vind ik ook een belangrijk punt. Zo ben ik enorm te spreken over een V-belt aandrijving waar de FitBike Race 2 ook over beschikt. De voornaamste reden is dat een V-belt geheel geruisloos is! Wat bij een traditionele kettingaandrijving niet het geval is.

Zo is het geluid qua verhouding luider als een V-belt. Een V-belt brengt de voordelen met zich mee dat je tot vroeg in de ochtend of laat in de avond ook gebruik van de spinningfiets kunt gaan maken zonder dat iemand zich eraan stoort. En dat je geen achtergrond geluiden hoort tijdens je favoriete muziek nummertje.

Belastbaarheid en stabiliteit

Een ander belangrijk punt dat zeker de aandacht verdient is de belastbaarheid. En niet te vergeten is de stabiliteit wel voldoende in orde? Laten we beginnen met de belastbaarheid. De FitBike Race 2 kan maximaal belast worden tot 120 kg. Wat al een indicatie geeft dat de bouwkwaliteit en duurzaamheid goed te noemen is. Vooral als je kijkt naar de lagere prijsklasse waar de FitBike Race 2 invalt!

Daarin tegen heeft de spinningfiets een totaal gewicht van 33 kg, wat overigens niet heel zwaar is. Waardoor je jezelf kunt afvragen is die wel stabiel genoeg? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen zal ik mijn ervaring met de stabiliteit gaan vertellen.

Zo had ik een langdurige training gedaan op een matig intensief tempo, dit ging lekker soepel. Daarna schakelde ik over op intervaltraining met 30 seconde op een rustig tempo en 30 seconde op een hogere intensiteit. Wat mij opviel was dat dit ook goed te doen was, er kwam wel een lichte beweging in maar dat zie je overigens wel vaker terug.

De spinningfiets bleef goed op zijn plek staan en ook mijn voeten kon ik stevig vastzetten in de verstelbare toeclips pedalen. Waardoor ik ook flink kracht kon zetten. Na ongeveer 20 minuten was ik met de training op de spinningfiets gestopt. De conclusie, het was stabiel wat ik niet had verwacht als je kijkt naar het totaalgewicht dat de spinningfiets heeft en ben ik er goed over te spreken!

Het stuur en zadel zijn verstelbaar!

Verstelbaar race zadel

Waar ik eerlijk gezegd minder vertrouwen in had was het zadel. Waar ik met eerdere spinningfietsen minder fijne ervaringen mee had, was dat het zadel na een langere tijd pijn begon te doen waardoor ik de training eerder staakte.

Verassend genoeg was dit bij de FitBike Race 2 niet het geval. Mede ook doordat het ergonomisch ontworpen is. Het zadel voelde na enige tijd nog vrij comfortabel aan! Ook is het zadel geheel naar jou lichaamshoogte in te stellen. Zo is het mogelijk om het racezadel in horizontaal en verticaal te verstellen.

Hierbij komt ook nog de mogelijkheid dat het stuur ook verstelbaar is in verschillende hoogtes. Deze combinatie van het zadel en stuur zorgt ervoor dat je een uitstekende houding aan kunt nemen! Dit bij elkaar opgeteld wordt het sportcomfort een stuk comfortabeler. Door de jaren heen heb ik zelf mogen ervaren dat de juiste houding van essentieel belang is! Dit doordat je de kans op vervelende (rug)blessures kunt minimaliseren.

De voor en nadelen op een rij!

Eerst zal je alle voordelen gaan lezen en daarna volgen de mogelijke nadelen.

Voordelen:

 • Zwaar vliegwiel
 • Geruisloze V-belt aandrijving
 • Verstelbaar zadel en stuur
 • Maximaal belastbaar tot 120 kg
 • Uitstekend geschikt voor beginners
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Ergonomische ontwerp
 • Verstelbare toeclips pedalen

Mogelijke nadelen:

 • Handmatig weerstand instellen
 • Geen hartslagmeting mogelijk
 • Viltblokjes weerstandsysteem

Mijn kijk op de FitBike Race 2!

Maar wat is nu mijn persoonlijke mening/ervaring over de FitBike Race 2? Over het algemeen ben ik zeer tevreden over deze spinningfiets. De kwaliteit was al goed van de FitBike Race. Maar naar enkele aanpassingen en verbeterpunten is die nog meer geperfectioneerd.

Het is een spinningfiets die geschikt is voor een beginnende thuissporter. Maar ook als je verder bent dan een beginner kun je een uitstekende weerstand verwachten. Zo was ik ook te spreken over de stabiliteit van de FitBike Race 2, bij een intensieve workout blijft die goed op zijn plek staan.

Wat ik wel jammer vond was dat er geen hartslagmeting mogelijk is. Dit zou je wel eventueel kunnen oplossen door gebruik te gaan maken van een sporthorloge. Die beschikken ook over een uitstekende hartslagmeting mocht je interesse naar een hartslagmeting uitgaan.

Verder kan ik wel zeggen dat het een vrij unieke spinningfiets is. Dit door de stevige kwaliteit en die toch in de lagere prijsklasse valt. Het is als het ware een spinningfiets die voldoet aan de basis eigenschappen die een spinningbike nodig heeft!

Zijn er alternatieve spinningfietsen beschikbaar?

Ja die zijn er! Mocht je na het lezen van deze review erachter komen dat dit toch niet de juiste spinningfiets voor jou is? Dan is de kans groot dat je opzoek gaat naar vergelijkbare alternatieven.

Ik zal nu enkele spinningbikes gaan benoemen die vergelijkbaar zijn. En die ook over net iets meer luxe functies zullen beschikken.

Zo is de FitBike Race 8 een spinningfiets die veel overeenkomsten heeft met de FitBike Race 2. Het pluspunt van de FitBike Race 8 is dat die wel over een hartslagmeter beschikt. Ook heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de stelpootjes, zodat je de spinningfiets altijd waterpas kunt gaan stellen. De prijs van de FitBike Race 8 bedraagt €399. Waardoor die 100 euro duurder is als de FitBike Race 2.

De volgende spinningfiets die ik kan aanraden is de FitBike Race Magnetic Pro (€649). Deze spinningbike beschikt over een stuk meer luxe functies. Zo is deze spinningbike geschikt voor professioneel gebruik! Ook is de maximale belastbaarheid tot 150 kg mogelijk. Benieuwd naar meer functies? Dit kun je lezen in de uitgebreide review over de FitBike Race Magnetic Pro!

Advies: FitBike Race 2 wel of niet kopen?

Nu zijn we aan het einde gekomen van deze review. Twijfel je misschien nog over of je voor deze spinningfiets moet gaan of beter voor een andere optie? Bij deze beslissing kan een advies je wellicht verder gaan helpen.

Zo kan ik de FitBike Race 2 adviseren als je een beginnende sporter bent of als je al enige tijd bekent bent met een spinningfiets. Als je er heel intensief en dagelijks gebruik van gaat maken, dan passen de alternatieven spinningfietsen wellicht meer bij jou inspanningen die je gaat verrichten.

Kortom de FitBike Race 2 is een uitstekende spinningfiets waar de basis goed van te noemen is. Het punt blijft wel dat het geen luxe spinningbike is en waar je niet veel extra’s van kunt verwachten. Vandaar ook deze unieke prijs. Kort samengevat, zoek je een simpele en stevige spinningfiets? Dan is de FitBike Race 2 een uitstekende keuze!

Let even op: Is dit de spinningfiets die je zoekt? Dan kun je gebruik maken van de kortingslink die zich hieronder bevind, waardoor je gegarandeerd bent van de laagste prijs van dit moment!


Relevante blog artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *