Ervaar je geen spiergroei meer? 7 mogelijke oorzaken!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
ervaar je geen spiergroei meer 7 mogelijke oorzaken!

Ervaar je geen spiergroei meer? 7 mogelijke oorzaken… Ik krijg regelmatig vragen zoals: Waarom groeien mijn spieren niet? Mijn spieren groeien te langzaam… Het eerste wat ik dan als antwoord geef, wat is je doel en wat is je verwachting ervan?

De reden hierachter is dat de meeste sporters die krachttraining beoefenen vaak een te hoge verwachting van hun doel hebben. En verwachten dan vaak ook onrealistische spiergroei. Ikzelf had dat namelijk ook toen ik net begon met het intensief beoefenen van krachttraining.

Maar kwam er al snel achter dat je gedisciplineerd moet trainen en de motivatie hoog moet houden. Maar wat als je doel helemaal niet onrealistisch is?

Dan kan het zijn dat het aan bepaalde oorzaken kan liggen dat je spiergroei stagneert. Denk jij dat je spiergroei bij jou ook achterblijft? Lees dan dit artikel verder, want hier zal ik de mogelijk oorzaken benoemen waar het aan kan liggen!

Inhoudsopgave

Ervaar je geen spiergroei meer?

Zoals je dus weet is het goed om te kijken wat je verwachtingen zijn. En als ze te hoog zijn, is het de kunst om het bij te stellen en je doel zo aan te passen naar realistische doelen.

Maar voor dat we zo ver zijn en ik de mogelijke oorzaken zal benoemen, waar je rustig en serieus naar kunt kijken. Kun je dit gaan vergelijken met je eigen training en je doelen. Als het je bekend voorkomt kun je actie ondernemen en zo weer spiergroei realiseren!

Hoeveel spieren kun je nu opbouwen?

Om er zeker van te zijn of je trainingsdoelen realistisch zijn, zal ik benoemen hoeveel spiermassa/spiergroei je kunt realiseren!

Per maand!

Beginners: 1-1,5 het totale lichaamsgewicht.

Gemiddeld: 0,5-1% het totale lichaamsgewicht.

Gevorderd: 0,25-0,5% het totale lichaamsgewicht.

Per jaar!

1  jaar: 9-11 kilogram

2 jaar: 4-6 kilogram

3 jaar: 2-3 kilogram

4 jaar: gemiddeld 1 kilogram

Dit is gemiddeld genomen. Het kan iets afwijken en dit komt namelijk door meer factoren die bijdragen aan spiergroei en het opbouwen van spiermassa factoren zoals; Voedingspatroon/eiwitten inname, trainingsschema, motivatie, leeftijd, discipline, genoeg spierherstel/nachtrust.

Dit is een greep uit de aantal factoren die invloed hebben je spiermassa! Houd je met alle factoren strikt rekening dan kun je ook maximaal spiergroei realiseren!

Wat ook belangrijk is om te weten: Een beginnende krachtsporter, mits die intensief krachttraining beoefend zal meer spiermassa kunnen ontwikkelen dan een gevorderden. Het is namelijk zo: Hoe langer je traint, hoe langzamer je spiermassa zult opbouwen. En dat zie je terug in wat ik hierboven heb beschreven.

Geen spiergroei meer? 7 mogelijke oorzaken!

1. Je traint te licht

Je lichaam heeft reden nodig om je spieren te laten groeien en dat gebeurt alleen maar als je de juiste trainingsprikkel toedient. Dus intensief en zwaar traint! Voorbeeld: Als je 12 herhalingen wilt maken is het van groot belang dat je de laatste 2 herhalingen met moeite moet uitpersen om het gewicht nog omhoog te duwen, dan train je maximaal!

hier zie je een bodybuilder

Advies: Als je zwaar traint, zorg ervoor dat een vriend of vraag een medewerker in de gym om je te helpen met je laatste paar herhalingen!

2. Je bent overtraind!

Een van de mogelijke oorzaak dat je geen spiergroei ervaart kan veroorzaakt worden doordat je lichaam overtraind is geraakt! Als je overtraind bent stopt je lichaam met aanmaak van meer spiergroei en kan zelfs op langere termijn spieren afbreken, die je hebt opgebouwd.

Overtraind raken kan door verschillende oorzaken gebeuren, maar wat het meeste voorkomt is dat je je spieren te weinig rust gunt om te herstellen. Je spieren hebben namelijk gemiddeld tussen de 48-72 uur rust nodig voordat ze weer volledig herstelt zijn.

Wat nog bij kan dragen om overtraining te voorkomen is dat je voldoende nachtrust hebt. Een uitstekende richtlijn is 8 uur per nacht voor optimaal herstel van je spieren en je energieniveau.

Wil je meer weten over hoe je overtraind kunt raken en de symptomen ervan? Lees dan het artikel dat ik hierover geschreven heb!

Advies: Ben je overtraind, train dan niet door maar laat je spieren en lichaam volledig herstellen. Rust enkele dagen tot zelfs een week en bouw dan weer rustig je training op!

3. Een slechte trainingstechniek

Als je de oefeningen niet op een correcte manier uitvoert, kan dat invloed hebben op je spierontwikkeling. Als je met krachttraining begint is het van grootbelang om de juiste trainingstechniek van de oefeningen zo correct mogelijk uit te voeren!

Wat je veel in de sportschool ziet is, dat vaak beginners meer focussen om zoveel mogelijk gewicht te tillen en vergeten dan hoe ze de oefeningen correct moeten uitvoeren. Gevolg hiervan is dat ze er alles aan doen om het gewicht omhoog te krijgen. En zo allerlei verkeerde houdingen aannemen.

Een voorbeeld wat er dan gebeurd is: Je legt je focus op je biceps (armspieren) maar het gewicht is eigenlijk te zwaar om correcte herhalingen uit te voeren. Dan gebruik je automatisch te veel je lichaam, om het gewicht toch omhoog te krijgen. Waarmee je een verkeerde houding aanneemt.

Je gebruikt dan andere spieren zoals je rug. Als je dit te vaak doet kun je ook last krijgen van je onderrug, het gevolg is dat de blessure kans ook zal toenemen!

Tip: Twijfel je over de juiste uitvoering? Vraag een trainer in de sportschool om mee te kijken hoe je de oefeningen uitvoert!

4. Je eiwitten inname is te laag

Bijna iedereen weet wel dat eiwitten en spieropbouw hand in hand gaan met elkaar. Eiwitten zijn onmisbaar als je krachttraining beoefend. De basis richtlijn is dat je 1,8 eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnen krijgt om zo optimaal je spieren te laten herstellen en te ontwikkelen.

hier zie je eiwitten

Om dit doel te bereiken is het aan te raden om bij elke maaltijd eiwitrijk te eten, of een eiwitshake te nuttigen als aanvulling. eiwitrijke recepten zijn ook een goede uitkomst om aan je dagelijkste portie eiwitten te komen!

Wil jij heerlijke eiwitrijke recepten op tafel zetten om zo aan voldoende eiwitten te komen? Dan raad ik het Proteïnerijke Recepten Pakket aan!

5. Je drinkt te weinig water!

Wat ook van essentieel belang is, is dat je je vocht goed op peil houd. De reden hierachter is namelijk dat je lichaam voor het grootste deel uit water bestaat, het bevorderd ook je spieropbouw!

Het advies is om dagelijks 2 liter water te drinken. Sport je intensief dan is het aan te raden om meer water te drinken. Je komt dan al snel uit bij 3 liter water per dag!

Tip: Heb je moeite met genoeg water te drinken? Dan kan het een uitkomst zijn om de gehele dag een flesje water bij je te dragen. Zo is het een stuk makkelijker om voldoende water te drinken!

6. Je wisselt te weinig van schema

Wat ook nog vaak onderschat wordt is, laten we zeggen, om de 2 a 3 maanden je schema om moet gooien. Je spieren moeten namelijk genoeg prikkels krijgen om aan te zetten tot meer spiergroei.

Blijf je te lang hetzelfde schema hanteren zal je lichaam niet meer de gewenste prikkel krijgen en zal je geen vooruitgang boeken. De kunst is om je lichaam altijd te verassen. Dit kun je doen door: Andere oefeningen te doen, meer of juist minder herhalingen te doen, andere trainingsmethodes, het aantal sets verhogen of juist te verlagen. Probeer je lichaam altijd uit te dagen en zo je lichaam aan te zetten tot meer spiergroei!

Advies: Wissel ook niet te snel van trainingsschema, je lichaam moet ook de kans krijgen om aan bepaalde belastingen te wennen!

7. Je eet te weinig koolhydraten!

Eiwitten zijn belangrijk voor meer spierontwikkeling, maar genoeg koolhydraten zijn ook van groot belang. Vaak worden koolhydraten als de boosdoeners gezien. Dat kan zo werken als je te veel nuttigt en niet genoeg verbrand. De kunst is om iets boven je onderhoudsbehoefte te zitten.

Door genoeg koolhydraten te nuttigen stimuleer je de spiergroei. Koolhydraten zijn een brandstof van je lichaam. Eet je te weinig, kun je ook geen grote prestaties verwachten, het gevolg minder spiergroei. Een goede richtlijn is dat je 100-200 calorieën nuttigt boven je onderhoudsbehoefte. Zo voorkom je dat je teveel aankomt in lichaamsvet en wel aankomt in spiermassa.

Kort samengevat

Heb jij het gevoel dat je geen vooruitgang meer boekt en je spiergroei achter blijft? Neem je trainingsschema is goed onder de loep en neem deze oorzaken die in dit artikel beschreven staan mee in je schema. Pas deze oorzaken aan om zo weer spiergroei te ontwikkelen!

De kunst van krachttraining is dat je je lichaam steeds weer moet proberen anders te prikkelen om zo spiergroei te stimuleren. Wat zeker ook belangrijk is, probeer altijd gemotiveerd en gedisciplineerd te trainen en luister naar je lichaam! Je kunt immers niet altijd optimaal presteren, accepteer dat ook als dat een keer voorkomt! En ga de volgende training weer voor de volle winst

Vind jij dat er nog iets toegevoegd moet worden aan het lijstje met de oorzaken? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. Vind je dit een handig artikel? Laat het ook gerust weten!

PS: Ik heb je een aantal tips gegeven om spiergroei weer te kunnen realiseren. Maar er is nog een waardevolle tip, die je een uitgebreide handleiding geeft om vooruitgang te boeken. Het heet het Droog Trainen Protocol van fitness coaches Henry en Rinus. Er zijn al enorm veel resultaten mee behaalt! Ik raad je dit E-Book ook van harte aan!

Droog Trainen Protocol voor mannen

Ervaar je geen spiergroei meer of loopt het maar moeizaam? Dan is het Droog Trainen protocol de oplossing voor jou!

Klik hier voor mannen>>
Droog Trainen Protocol voor vrouwen

Ervaar je geen spiergroei meer of loopt het maar moeizaam? Dan is het Droog Trainen protocol de oplossing voor jou!

Klik hier voor vrouwen>>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.