De beste foam rollers van dit moment!

Lees hier de top 5!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Laatst bijgewerkt op:
mm
Beste foamroller

De beste foam roller kopen? Dat is een vraag die je jezelf zal stellen als je besloten hebt om een foam roller aan te schaffen. Foam rollers zijn enorm populair. Als je op het internet zoekt naar sportartikelen is de kans groot dat je foam roller voorbij ziet komen. En als je een willekeurige sportschool binnenloopt zal je ook zeker een foam roller tegenkomen.

Een van de redenen wanneer vaak een foam roller wordt gebruikt is om een triggerpoint te masseren of om je spieren soepeler te maken. Voordat je een foam roller aan wilt schaffen is het belangrijk om eerst te weten te komen wat een foam roller precies is en hoe je het kunt gebruiken. In dit artikel zal je ook de top 5 beste foam roller lezen.

Wat voor jou een goede foam roller is, is dat voor een ander misschien weer niet! Om jou inzicht te geven wat het beste bij jou past is het raadzaam om dit artikel zorgvuldig door te lezen. Zodat je geen miskoop doet en ook de foam roller goed gebruikt! Kortom handige informatie die je wilt weten!

Wat is een foam roller?

Een foam roller is vaak samengeperste schuim koker in een vorm van cilindrische buis. Je hebt ze ook in allerlei verschillenden soorten materialen. Ook in de oppervlakte zit verschil. Je hebt bijvoorbeeld een gladde vorm maar ook een hobbelige tot een grovere structuur. Ook in verschillende maten kun je ze vinden.

Een foam roller wordt vaak gebruikt om je spieren flexibel te houden maar ook zou het een positieve werking hebben als je spierpijn wilt verminderen. Ook voor spierknopen oftewel (triggerpoints) word dezelfde massage roller gebruikt. Zoals je kunt lezen word een foam roller voor veel doeleindes gebruikt!

De top 5 beste foam roller!

Let op! De top 5 is zorgvuldig samengesteld door klantenbeoordelingen te onderzoeken, de kwaliteit van het materiaal, de prijs/kwaliteitverhouding na te gaan. En ook heel belangrijk, mijn eigen ervaring met jullie te delen over de foam rollers! Je zult nu de top 5 beste foam rollers gaan lezen en verderop in het artikel zal er nog aanvullende informatie over foam rollers aanbod komen. Laten we snel beginnen!

1. Trigger Point The Grid 

Dit is een complete foam roller die beschikt over Distrodensity Zones wat inhoud dat verschillende zones zijn voorzien van breedtes en dichtheden. Zodat je kunt kiezen uit verschillende delen van de foam roller zodat je altijd naar jou behoefte kunt masseren. Deze foam roller is ook geschikt voor beginners! Zodat je spierstijfheid kunt versoepelen of spierpijn wilt gaan verminderen!

De foam roller heeft een lengte van 32,5 cm en heeft een diameter van 12,7 cm. Zodat je het handig kunt mee nemen naar jou gewenste locatie. De hardheid van de foam roller valt onder medium! Een pluspunt van de foam roller The Grid is dat het heel sterk is. De maximale belasting is maar liefst 500 pond! Wat voor mij al duidelijk is dat het van kwalitatief goede materialen is ontwikkeld!

2. LifeGoods Grid foam roller

Is een veelzijdige foam roller die je kunt gebruiken voor de flexibiliteit van je spieren. Maar ook voor de stabiliteit en mobiliteit te verbeteren! Ook heeft deze foam roller 3 verschillende oppervlakken van glad tot puntige uitsteeksels. Maar ook lange en gebogen oppervlaktes, zodat je gebruik kunt maken van verschillende massages. Wat betekend dat je verschillende dieptes van weefsels kunt bereiken en op een andere manier masseert.

De foam roller is ook zeker geschikt voor een warming-up. Je kunt hem voor, na of tijdens je training gebruiken, wanneer je maar wilt. Of je nou je spierweefsel wilt masseren, je bloedcirculatie wilt verbeteren of spierpijn wilt verminderen.

De LifeGoods Grid foam roller heeft een lengte van 33 cm en een doorsnede van 15,2 cm. Hierdoor kan je de foam roller ook handig als een opbergplek gebruiken, zoals je handdoek of je sportkleding. De hardheid van de foam roller valt onder hard. Wat betekende dat voor de meeste beginners het te hard aan kan voelen. Maar dat verschilt natuurlijk sterk per persoon.

3. Tunturi Yoga massage roller

Is een massage roller die je kunt gebruiken voor heel je lichaam. Doordat die een lengte van 90 cm heeft kun je gemakkelijk de grotere oppervlakken masseren, je spieren losmaken en vervelende blessures voorkomen! De Tunturi Yoga massage roller zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling op je schouders, rug of nek. Ook kan de foam roller bijdrage bij ondersteuning van yoga oefeningen of pilatesoefeningen!

Als je een beginner bent en kennis wilt maken met een foam roller dan is de Tunturi Yoga massage roller een geschikte foam roller! Doordat de hardheid valt onder zacht en er geen uitsteeksels op te vinden zijn, is dit een ideale foam roller om er kennis mee te maken. De doornede is 15 cm, Gewicht: 0,5 kg. Het materiaal is van EVA foam. Voor €31,79 kun je de foam roller al aanschaffen!

4. AJ-Sports foam roller set 

Als je last hebt van vastzittende spieren en knopen uit je spieren wilt verwijderen. Of gewoon een goede warming-up wilt voor je spieren zodat je geen blessures oploopt. Dan is de AJ-Sports foam roller set ideaal voor jou! De set bestaat namelijk uit een foam roller, massage stick én een massage bal. Tevens ontvang je een handige draagtas zodat je het handig mee kunt nemen waar maar naar toe! Als je deze volledige massage set aanschaft krijg je er ook nog een GRATIS weerstandband bij geleverd!

De foam roller heeft een hoge hardheid waardoor die fanatiek gebruikt kan worden. De lengte is 33 cm en de diameter 14 cm. De prijs bedraagt €49,99 wat uitstekend is als je kijkt naar de kwaliteit en wat de set allemaal bevat!

5. Pulseroll Vibrerende foam roller Pro 

Is een unieke foam roller die zich onderscheid van de rest! Zoals je al uit de naam kunt opmaken is het een foam roller die ook nog eens vibreert! Hierdoor ervaar je voordelen van een standaard foam roller en ook nog eens de voordelen van het vibreren/tril functie! Wat een ultieme massage ervaring met zich meebrengt! Door de trillingen worden je spieren los gemaakt en word de doorbloeding gestimuleerd.

Je kunt de Pulseroll Vibrerende foam roller Pro ook gebruiken voor een warming-up en cooling-down. De pluspunten van wat je kunt verwachten zijn: Dat het maar liefst 5 tril functies heeft er normaal standaard 4 zijn. (vandaar ook dat er pro bij staat). Je kunt de tril niveau’s bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. De batterijduur is bij het gebruik van de laagste stand tot 6 uur en is in 3 uur weer volledig opgeladen!

Ook heeft de foam roller een lichtgewicht van 1650 gram zodat je het handig mee kunt nemen! De hardheid valt onder medium. En de lengte is 38 cm en de doorsnede is 15 cm. Kortom, als je een foam roller zoekt met net iets extra’s dan kies je ook voor meer ontspanning en voordelen. Dan is de Pulseroll Vibrerende foam roller Pro dat wat jij zoekt!

Hoe gebruik je een foam roller?

Als je besloten hebt om een foam roller aan te schaffen. Dan is het wel handig om te weten hoe je een foam roller effectief kunt gaan gebruiken! Aan de hand van een handig stappenplan zal ik het gebruik van een foam roller uitleggen:

  1. Leg de foam roller op de grond.
  2. Rol er met je spier over heen die je wilt masseren.
  3. Zoek het punt op waar de triggerpoint (spierknoop) zich bevind.
  4. Houd de foam roller op de triggerpoint en rol er langzaam overheen. Hou het tussen de 10 a 30 seconde vast, probeer te ontspannen.
  5. Bepaal zelf hoeveel kracht je uitoefent met je eigen lichaamsgewicht en voer het langzaam op.

Dit is een voorbeeld hoe je een foam roller kunt gebruiken. Zo kun je dit doen bij elk gewenste spier. Let op: Het mag best een beetje pijn doen maar luister naar je lichaam! Doet het te pijn doe dan liever een stapje terug en verminder de druk van je lichaamsgewicht of verminder de aantal secondes.

Hoe vaak kan je een foam roller gebruiken?

De foam roller wordt het meest gebruikt om spierknopen los te maken. Een goede richtlijn is om het tussen de 10 a 30 sec te houden. (sessies van 2 tot 5 keer). Bouw het met beleid op en ga het niet overbelasten! Als je te lang op het triggerpoint masseert kan spierweefselschade ontstaan. Dit wil je absoluut voorkomen. Luister altijd goed naar je lichaam!

Waar moet je op letten bij het kopen van een foam roller?

Als je een foam roller wilt aanschaffen is het handig om met bepaalde punten rekening te houden. Zodat je dat mee kunt nemen in je eventuele beslissing. Ik zal hieronder een aantal punten benoemen en toelichten:

  • Hardheid: De hardheid van een foam roller kun je verdelen in 3 categorieën: Zacht, medium en hard. Als je een beginner bent word vaak zacht of medium aangeraden. Ben je een ervaren sporter en ben je al bekend met een foam roller? Dan kan de harde variant interessant voor jou zijn!
  • Textuur: Wat ook belangrijk is is de textuur van de foam roller. Er zijn namelijk verschillende soorten. Je hebt ze in een gladde vorm, langwerpige vorm en met uitsteeksels/puntachtig. Als je voor de gladde kant kiest zal het minder diepgaand zijn. Als je kiest voor een foam roller dat puntig is, dan zal je intensiever je spieren masseren. Waardoor je dieper het spierweefsel stimuleert, wat ook weer gevoeliger kan zijn.
Verschillende texturen foam roller
3 verschillende texturen van een foam roller.
  • Formaten: Voordat je gebruik wilt maken van een foam roller is het belangrijk om te kijken naar de verschillende formaten. De meeste foam rollers hebben formaten tussen de 30 en 90 cm. Welk formaat bij jou past ligt eraan welke spier jij wilt gaan aanpakken. De grote formaten worden vaak gebruikt voor de rug en voor de grotere oppervlaktes. Maar met een foam roller van tussen de 30 en 35 kun je ook bijna al je spieren aanpakken!
  • Kwaliteit: De schuim van de foam roller is er in verschillende soorten hardheid en gewicht. Meestal wordt er PVC & EVA kunststof gebruikt. Wat zorgt voor goede kwaliteit en duurzaamheid.

De voordelen van een foam roller!

Je kunt ervoor kiezen om de foam roller voor of na je training te gebruiken. Als je de foam roller voor je training gebruikt kun je het gebruiken als warming up. Dat heeft als voordeel dat je je spieren al losmaakt. Door te rollen met de foam roller haal je de spanning van je spieren af. Hierdoor zullen je sportprestaties verbeteren op kracht, snelheid en mobiliteit. Een foam roller draagt ook bij aan een betere bloedsomloop.

Je kunt de foam roller ook gebruiken als cooling down. Door te rollen met de foam roller versnel je het herstel van je spieren. Het kan ook vervelende blessures en kramp voorkomen. Tevens wordt de afvoer van afvalstoffen hierdoor verbeterd.

Welke foam roller past bij mij?

Om te weten welke foam roller het best bij je past moet je jezelf de volgende vraag stellen. Waar wil ik het voor gebruiken? Zoals ik al eerder heb verteld in dit artikel wordt de foam roller het meest gebruikt om triggerpoints los te maken. En kun je het gebruiken voor een warming up en een cooling down. Maar je kunt het ook gebruiken voor te revalideren bijvoorbeeld na een hernia. Dit gaat dan altijd in overleg/advies met de fysiotherapeut.

Heb je nog nooit een foam roller gebruikt, dan kun je het beste beginnen met een zachte roller. Dit om aan de weerstand te kunnen wennen. Als gemiddelde sporter kun je overstappen op een hardere roller. Je kunt zelf variëren door de druk de je uitoefent. Ben je ervaren met de foam roller en weet je precies hoe het in zijn werk gaat? Dan is de roller met uitstulpingen aan te raden, je dient hier wel een hoge pijngrens voor te hebben. Deze roller geeft een diepe massage!

Conclusie

Er wordt momenteel nog steeds onderzoek gedaan naar het gebruik van foam rollers. Tot nu toe zijn alle conclusies positief en draagt het bij aan spierpijn vermindering, verbeterde bloedsomloop en maakt het je spieren losser. Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden en heeft effect op trainingen zonder kracht te verliezen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel antwoorden heb kunnen geven op je vragen over het gebruik van een foam roller. In het artikel zijn belangrijke punten besproken over de aanschaf van een foam roller. Hier is uiteraard rekening mee gehouden in de top 5. Zodat je altijd een foam roller vind die bij jou past!

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *