30 minuten crosstrainer per dag?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
30 minuten crosstrainer per dag

30 minuten crosstrainer per dag is dat de juiste duur of toch niet? Ik krijg regelmatig de vraag wat is het juiste aantal minuten om gebruik te maken van een crosstrainer.

Hier bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over. Is bijvoorbeeld 20 minuten al goed of is 45 minuten misschien wel beter? Als 30 minuten wel aan te raden is komt al snel de volgende vraag. Is het dan aan te raden om elke dag de crosstrainer te gebruiken of voor een aantal keer in de week?

Om over deze vragen meer duidelijkheid te krijgen raad ik aan om dit artikel door te lezen. Hier zal je namelijk het antwoord gaan lezen of 30 minuten crosstrainer per dag voldoende is of toch niet!

Inhoudsopgave

Is elke dag op een crosstrainer goed?

Het gebruik maken van een crosstrainer brengt enorm veel voordelen met zich mee. Beweging is immers altijd enorm goed voor onze gezondheid! Maar is het verstandig om elke dag gebruik te maken van een crosstrainer?

Dat hangt er vanaf hoe intensief en de duur van je trainingen zijn. Als je elke dag op een matige intensiteit traint en de duur niet langer is dan 30 minuten dan zou je er eventueel elke dag gebruik van kunnen maken.

Maar als je zeer intensief traint en de duur 45 minuten tot een uur is dan is het verstandig om je lichaam voldoende te laten rusten. Zodat je lichaam weer volledig kan herstellen. Dan zou je trainingsschema er eventueel als volgt uit kunnen zien:

 • Maandag: Intensieve cardio
 • Dinsdag: Rustdag
 • Woensdag: Intensieve cardio
 • Donderdag: Rustdag
 • Vrijdag: Intensieve cardio
 • Zaterdag: Rustdag
 • Zondag: Rustdag

Dit is een voorbeeld je kunt hiermee natuurlijk variëren. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen bij intensieve inspanning. De een heeft 2 rustdagen nodig en de ander 1 dag. Het is altijd enorm belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren!

Stel je doelen vast!

Voordat je jezelf afvraagt hoelang nou voor jou de beste trainingsduur is op een crosstrainer, is het van belang om eerst goed je doelen voor ogen te hebben. Train je bijvoorbeeld voor een gezonde levensstijl dan is 20 tot 30 minuten enkele keren per week meer dan genoeg.

Let er wel op dat je het altijd rustig opbouwt. Verhoog de intensiteit of trainingsduur steeds iets meer als dat nodig is. Is je doel om effectief af te gaan vallen dan is 30 minuten per dag een goede richtlijn. Ook hier is het belangrijk als je geen ervaring hebt met cardio eerst rustig op te gaan bouwen en zo naar 30 minuten te gaan werken.

Verschillende manieren van trainen

Als je doelen voor ogen hebt zijn er ook nog verschillende manieren van trainingsmethodes. Zo kun je gebruik maken van duurtraining of intervaltrainingen. Duurtraining is dat je voor een langere periode beweegt op een lage constante intensiteit. Een intervaltraining is net weer iets anders. Dit zijn korte periodes dat je de intensiteit versnelt en dan weer een korte periode de intensiteit verlaagd.

Bijvoorbeeld: 1 minuut op een hoge versnelde intensiteit en dan weer 1 minuut op een rustigere intensiteit. Zodat je weer op adem kunt komen en je hartslag weer naar een gecontroleerd niveau daalt.

Leestip: Verkeerd ademen tijdens sporten

Het is belangrijk om te kijken wat voor jou de beste en leukste trainingsmethode is. De beste manier om erachter te komen is om de 2 verschillende methodes voor een periode uit te proberen.

Als je kiest voor een intervaltraining dan is 30 minuten aan de hoge kant. Het vraagt immers veel van je lichaam. 10 tot 20 minuten enkele keren per week is een goede richtlijn. Je kunt er ook voor kiezen om duurtraining te combineren met intervaltraining. Dan zou je als je 3 a 4 keer per week traint ervoor kunnen kiezen om 1 training een intervaltraining te gaan doen.

30 minuten op een crosstrainer slecht voor je gewrichten?

Bij veel sporten liggen blessures op de loer, wat ook vaak bij de gewrichten voorkomt. Maar is dat ook bij een crosstrainer? Het antwoord hierop is ja. Welke sport je ook beoefent, blessurekans is altijd aanwezig. Maar bij de crosstrainer is de kans enorm klein!

De reden is dat je bij een crosstrainer de bewegingen heel vloeiend gaan. Je veroorzaakt geen schokken op je gewrichten en pezen. Wat bijvoorbeeld bij hardlopen wel het geval is! Daarom is het ook altijd aan te raden om bij hardlopen hele goede sportschoenen aan te schaffen die de schokken grotendeels opvangen.

Een persoon die gewrichtspijn heeft

Een crosstrainer is een van de beste cardioapparaten waar de blessurekans klein is. Crosstrainers worden ook vaak aangeraden als je al een blessure hebt opgelopen, om dan weer rustig het sporten op te kunnen gaan pakken. Of als je wilt revalideren, dan is een crosstrainer ook een uitstekende uitkomst!

Hoeveel calorieën verbrand je met 30 minuten crosstrainer?

Met een crosstrainer kun je ook calorieën gaan verbranden en zo ook afvallen. Vaak kun je dat ook doen met ondersteunende programma’s die vaak op een crosstrainer te vinden zijn. Denk aan een hartslag programma of een vetverbrandingsprogramma.

Maar hoeveel calorieën verbrand je nu met 30 minuten op een crosstrainer? Voordat ik dat zal benoemen is het belangrijk om van te voren te vermelden dat je nooit de exacte calorieën die je verbrand kunt vast stellen. Er spelen namelijk nog een tal van factoren mee die invloed hebben op hoeveel calorieën je kunt verbranden!

Let op: Dit is voor de duur van 30 minuten op basis van lichaamsgewicht.

 • 60 kg 230 calorieën
 • 70 kg 266 calorieën
 • 80 kg 305 calorieën
 • 90 kg 345 calorieën
 • 100 kg 760 calorieën

Dit zijn de gemiddelde calorieën die je verbrand als je 30 minuten gebruik maakt van de crosstrainer. De factoren die van invloed zijn, ben je een man of vrouw? Een man heeft meer spiermassa dan een vrouw, wat ook weer invloed heeft op je calorieën verbruik.

Ook speelt de intensiviteit waarop je beweegt een belangrijke rol op hoeveel calorieën je verbrand. Dit zijn tevens ook de gemiddelde calorieën als je de gehele training hetzelfde tempo aanhoud.

Conclusie: 30 minuten crosstrainer per dag?

Nu zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. We zijn nu bij de conclusie gekomen op de vraag is het nu verstandig om elke dag 30 minuten gebruik te maken van een crosstrainer? Het antwoord hierop is ja, je kunt gerust elke dag een training van 30 minuten doen. Houd er dan wel rekening mee hoe intensief je trainingen zijn, dat ik eerder in dit artikel ook besproken heb.

Een crosstrainer is goed voor een gezonde levensstijl, ook voor je gewrichten heeft het geen slechte invloed. Wel raad ik aan als je elke dag wilt trainen op een crosstrainer om je maximaal aan de 30 minuten te houden. Train je enkele keren per week dan zou je kunnen overwegen om de duurtrainingen langer dan 30 minuten te doen. En het belangrijkste, gun je lichaam ook voldoende rust om te herstellen!


Gerelateerde blogs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.